Unox-fabriek in Oss gaat 'plofkipvrije' knakworsten maken

14 april 2012 om 11:42
nl
Unilever stopt op termijn met het gebruik van de zogeheten 'plofkip' in zijn voedingsmiddelen. Onder meer de Unox-fabriek in Oss zal het vlees van kippen met een beter leven gaan gebruiken. Dat bevestigde het bedrijf zondag tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

De plofkip is een kip die in korte tijd wordt vetgemest. Door overgewicht kunnen de kippen soms moeilijk of helemaal niet meer lopen. Ze kunnen daardoor pootontstekingen en borstblaren krijgen, waarvoor ze met antibiotica worden behandeld.
UnoxIn navolging van 'beter' varkensvlees wil Unilever daarom gaan beginnen met het 'plofkipvrij' maken van de kipknakworsten. De bedoeling is dat het eerste kwartaal van volgend jaar alle knakworsten gemaakt worden van kippen die 'een beter leven hebben gehad'. Onder meer de Unox-fabriek in Oss zal deze worsten gaan maken. Ook soepen en andere voedingsmiddelen worden plofkipvrij.
Volgens Wakker Dier geeft Unilever met deze stap als eerste het goede voorbeeld aan andere kipverkopers in Nederland. De organisatie is zaterdag een publiciteitscampagne begonnen tegen het gebruik van de plofkip. De organisatie spreekt hierbij bedrijven aan als McDonald's, Olvarit en Struik. Alleen in Nederland worden jaarlijks ongeveer 450 miljoen plofkippen geslacht.
PlofkipvrijEen woordvoerder van Unilever zegt tegen Omroep Brabant dat het bedrijf graag plofkipvrije producten maakt. Wel moet daarvoor volgens de zegsvrouw de markt meebewegen, zodat er genoeg vlees voorhanden is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.