Landelijk Skimming Point: 'Magneetstrip moet van de bankpas af'

BREDA - De magneetstrip moet zo snel mogelijk van de bankpassen af. Dat zegt Ralph Nagelkerke, projectleider van het Landelijk Skimming Point (LSP) in Breda.

Skimmen is via het kopiëren van betaalpassen in pinautomaten de bankrekening van de klant plunderen. De pincode wordt via een camera of neptoetsenbord achterhaald. Dat gebeurt vooral in automaten waarin de kaart volledig verdwijnt.

40 miljoen euro schade
Het LSP is vorig jaar door de banken en het Openbaar Ministerie opgericht om de bankpascriminelen een halt toe te roepen. Afgelopen jaar werd in Nederland voor 40 miljoen euro geskimd, in 2010 was dat nog 15 miljoen euro.

In België zijn de magneetstrippen al gedeactiveerd, voor betalen in het buitenland kunnen die door de banken weer tijdelijk worden aangezet. De chip die op de bankpas zit, is tot nu toe niet gekraakt.

'Cash trapping' en 'shouldering'
Ook het zogenoemde 'cash trapping' komt steeds vaker voor. Criminelen blokkeren dan met een schuif de gelduitgifte van de automaat. Wanneer de klant weg is, wordt het geld meegenomen. 'Shouldering' is het stiekem meekijken wanneer iemand zijn pincode intoetst. Daarna wordt de bankpas gestolen en de bankrekening leeggehaald.
Deel dit artikel: