Video

Oss sluit band met Chinese stad Taizhou tijdens handelsmissie

17 april 2012 om 09:12
nl
Delegaties uit Den Bosch, Oss, Cuijk en Boxmeer keken dinsdag hun ogen uit in de Chinese stad Taizhou. Daar wordt een gigantisch bedrijventerrein aangelegd voor de medische industrie in China. Met name de gemeente Oss hoopt op een samenwerking met dit China Medical Centre en hun eigen Life Science Park.
Geschreven door

Daarom sloot Oss in een officiële ceremonie vriendschapsbanden met de Chinese stad.
Het medische centrum in de stad zou uiteindelijk meer dan honderd vierkante kilometer groot kunnen worden. Daarvan is nu ongeveer eenderde gerealiseerd. Taizhou was eigenlijk een tamelijk rustig provinciestadje tot de president van de Volksrepubliek China, die uit deze stad komt, besloot dat er zo'n medisch bedrijvenpark moest komen.
Sindsdien is er een gloednieuw Hilton Hotel verrezen en groeit de stad tegen de klippen op. De 'vooruitgang' gaat wel gepaard met offers: huizen van boerenfamilies die in de weg staan verdwijnen zonder pardon onder een bulldozer.
Chinese interesseChina wil van het bedrijvenpark een centrum maken van gezondheidszorg voor heel Azië. Er komen ziekenhuizen en een vliegveld zodat die ook voor mensen van ver weg bereikbaar zijn. Burgemeester Wobine Buijs van Oss beseft dat haar gemeente met het Life Science Park op een heel andere schaal bezig is. Maar volgens haar is er toch veel belangsteling in China voor de werkwijze in Oss.
Het Life Science Park werd opgericht als een soort bedrijfsverzamelgebouw om de gevolgen van een ontslaggolf bij farmaceutisch bedrijf MSD op te vangen.
OvereenkomstenOok al is Taizhou inmiddels een miljoenenstad en komt Oss nog niet aan de honderdduizend inwoners, Wobine Buijs ziet toch ook overeenkomsten tussen de twee steden. "Ze liggen allebei aan een rivier, zij aan de Jangtse Rivier, wij aan de Maas en beiden steden hebben een geschiedenis die zeker tweeduizend jaar terug gaat."
Oss maakt deel uit van een omvangrijke Brabantse handelsmissie die nu in China is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.