Medische gegevens duizenden Brabanders op straat

EINDHOVEN - De medische gegevens van duizenden Brabanders liggen op straat. Het gaat om gegevens van medisch onderzoekscentrum 'Diagnostiek Voor U', die op de website Cyberlab stonden. Cyberlab, een site voor medische professionals, is inmiddels uit de lucht gehaald.

Volgens Henk Krol, lijsttrekker van 50Plus, ontdekte een lid van zijn partij het lek. Mensen die beroepshalve toegang hebben tot de site bleken met een voor de hand liggend wachtwoord toegang te hebben tot duizenden medische dossiers. Cyberlab is een internetapplicatie waarin laboratoriumuitslagen en uitslagen voor functieonderzoeken worden ingevoerd. Omdat de site nu uit de lucht is, moet een aantal patiënten wachten op testuitslagen.

Geschokt
Krol was geschokt te lezen welke patiënten van het Diagnostisch Centrum bijvoorbeeld HIV hebben, alcoholist zijn en welke medicijnen die mensen gebruiken. Het centrum doet bloedonderzoek voor ziekenhuizen en huisartsen.

De resultaten van al die onderzoeken zijn op dit moment simpel in te zien. Henk Krol liet donderdag aan medewerkers van Omroep Brabant de medische gegevens van Brabanders zien. Krol: "Het is idioot, zo makkelijk als een van mijn partijleden bij de informatie kon. Hij heeft het me laten zien. Ik kon bijvoorbeeld precies zien welke patiënten alcohol of drugs hebben gebruikt."

Het centrum
'Diagnostiek voor U' was voorheen het  Diagnostisch Centrum Eindhoven. Het is sinds 1985 gevestigd in het centrum van de stad. In januari 2006 opende een tweede vestiging in Den Bosch.

Reactie
Volgens het centrum heeft een individu zich toegang verschaft tot het systeem door de bestaande inlognaam en wachtwoord van een arts die toegang had tot de gegevens van zijn patiënten te misbruiken. Voor zover bekend zijn er geen gegevens gekopieerd en buiten het systeem geplaatst. Het centrum zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat er gegevens op straat liggen. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter trekt dat in twijfel.

Astrid van der Put, directeur: “Wij zijn geschokt over het feit dat blijkbaar gegevens van een aantal van onze patiënten op illegale wijze zijn ingezien. We nemen dit heel serieus. Wij hebben per direct Cyberlab uit de lucht gehaald.”
Deel dit artikel: