'Identiteit Brabantse buurtschappen en dorpjes loopt gevaar'

EINDHOVEN - Tal van Brabantse dorpjes en gehuchten worden over het hoofd gezien. De plaatsnamen komen bijvoorbeeld niet voor in het telefoonboek of in de atlas. Daar moet verandering in komen, vindt Frank van den Hoven (50). De topografieliefhebber publiceerde onlangs een lijst met bedreigde dorpjes in Nederland.
Tijdens zijn jeugd verzamelde Van den Hoven postzegels. Op de zegels stonden de plaatsnamen van waar de post vandaan kwam. Sindsdien heeft Van den Hoven een voorliefde voor topografie. "Ik wilde weten waar de plaats lag."

Identiteit
Al snel zag Van den Hoven dat plaatsen die op de postzegels stonden, niet altijd voorkwamen in het telefoonboek of in de atlas. Van oudsher vallen deze plekken namelijk onder een grotere plaats. Als voorbeeld noemt hij onder andere 't Oventje, een buurtschap bij Zeeland. "Dat dorp valt onder Zeeland. Daardoor worden er volgens de gemeentelijke administratie geen mensen in dat dorp geboren."

Van den Hoven vindt dat de dorpen moeten opkomen voor hun identiteit. Dat ze erkenning krijgen, verduidelijkt hij. "Je zal er maar wonen. Dat je moet uitleggen waar je precies vandaan komt, en dat je plaats eigenlijk onder een ander dorp valt."

Borden
Van den Hoven zegt dat de dorpen bijvoorbeeld een eigen postcode kunnen krijgen. Maar hij begrijpt dat dit idee financieel niet altijd haalbaar is. "Natuurlijk. Het gaat er alleen om dat ik met deze lijst mensen bewust wil maken van de bedreigde plaatsen. Sommige dorpjes hebben niet eens een naambord."

Op de lijst met bedreigde plaatsen staan op dit moment zo'n 30 Brabantse dorpen en gehuchten. Behalve 't Oventje worden bijvoorbeeld ook Kapelberg bij Roosendaal en Leenderstrijp bij Heeze-Leende genoemd. Een groot aantal daarvan heeft geen eigen postcode. Ook Heeswijk-Dinther wordt genoemd. Hier is er verwarring omdat er verschillende plaatsnaamborden bij de toegangswegen, Heeswijk en Dinther, worden gebruikt. In het postcodeboek staat weer Heeswijk-Dinther.