Video

Ab Klink en Gerda Verburg maken geen excuses bij hoorzitting Q-koorts

23 april 2012 om 19:30
nl
De Q-koortspatiënten wilden excuses van de ministers, maar dat zat er niet in. Tenminste, wat oud-ministers Ab Klink en Gerda Verburg betreft. Dat bleek tijdens de hoorzitting over de Q-koorts in het provinciehuis.
Geschreven door

's Ochtends ging het vooral over de slechte communicatie van de overheid. De overheid wordt vooral verweten lijdzaam te hebben toegekeken. De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzocht tijdens de zitting hoe de patiënten van Q-koorts behandeld werden en of ze genoegdoening van de overheid zouden moeten krijgen. Hij verwacht op zijn minst een erkenning of een excuus.
Ab KlinkOud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Klink wilde maximaal informeren en is het dus niet eens met het feit dat er slecht zou zijn gecommuniceerd. Het lot van de patiënten heeft hem wel geraakt. "We konden pas echt gericht ingrijpen toen we eind 2009 wisten welke bedrijven besmet waren en welke niet." Klink geeft toe dat er misschien sneller een vervoersverbod voor geiten had moeten komen. "Verder hebben we het goed gedaan", zegt hij.
Oud-minister van Landbouw Gerda Verburg zet dezelfde lijn in als Klink. "We hebben gedaan wat we konden, maar wisten niet precies waar de besmetting zat." Ze geeft wel aan dat een meldingsplicht sneller ingezet had moeten worden, maar ze vraagt zich hardop af of patiënten daarmee gebaat waren geweest.
Bezoek aan LanderdVan de Sande legde uit dat tijdens een bezoek van beide ministers aan de gemeente Landerd in juli 2009 Klink verrast was over de presentatie van gegevens over de uitbraak. Minister Verburg had het volgens hem alleen over vaccins die ze juist had aangeschaft. De indruk bestond bij haar dat ze het met vaccinatie van geiten wel zou redden, denkt de GGD-manager.
'Lijdzaam toegekeken'"De overheid moet excuses maken", stelde Michel van den Berg, voorzitter van belangenorganisatie Q-uestion. Hij verwijt de overheid lijdzaam te hebben toegekeken in 2007 en 2008. Hij stelde aan het einde van zijn betoog dat uit onderzoek blijkt dat 50.000 mensen besmet zijn met Q-koorts, de meesten zelfs zonder dat ze het weten.
Jan van Lokven (ZLTO) sprak op de bijeenkomst in Den Bosch vanuit het perspectief van de geitenhouders. Hij vindt dat wanneer er genoeg was gevaccineerd er veel ellende had kunnen worden voorkomen. Hij was ook niet te spreken over de bekendmaking van de besmette bedrijven. Volgens Van Lokven schaadde dat de privacy van de boeren. Als laatste vroeg hij zich af waarom het nog niet duidelijk is waar de koorts vandaan komt. Er is volgens hem nooit goed onderzoek naar gedaan. Hij vermoedt dat de oorzaak in Frankrijk ligt, omdat er in 2005 voeding voor Brabantse geiten vandaan kwam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.