Celstraffen in zaak Easy Life, geen schadevergoeding aan gedupeerden

DEN BOSCH - Vier voormalig directeuren van het failliet verklaarde beleggingsbedrijf Easy Life uit Helmond zijn donderdag veroordeeld voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank in Den Bosch legde aan de twee hoofdverdachten John Wolbers en Frans Oosterbosch 4,5 jaar celstraf op. De directeuren hoeven geen schadevergoeding te betalen aan de gedupeerden.
Voor de rechtbank in Den Bosch kreeg Henk van de Vondervoort twee jaar celstraf, Frits Rijnaard krijgt één jaar cel. Alle verdachten krijgen zes maanden strafvermindering door te lange gerechtelijke procedure. Ook wordt hun voorarrest van zeventien maanden van de straf afgetrokken. Dit betekent dat alleen Oosterbosch en Wolbers de cel in gaan.

Criminele organisatie
De rechter noemde donderdag de financiële administratie van Easy Life 'ondoorzichtig en onverantwoord' en het product Easy Life 'verre van realistisch'. De rechtbank zegt dat de directeuren medeplichtig zijn aan oplichting en dat ze schuldig zijn aan deelname aan een criminele organisatie waar Frans Oosterbosch en John Wolbers de leiders van zijn.


Beleggers staken in totaal 42 miljoen euro in Easy Life. Het geld was bestemd voor de aankoop van Amerikaanse levenspolissen. Maar volgens justitie gaf de directie het geld heel ergens anders aan uit, zoals dure auto's, huizen, luxe kantoorpanden en dure adviseurs. In totaal ging 35 miljoen op aan andere zaken.

'Oplichting in meest pure vorm'
Eerder werden er door justitie jarenlange gevangenisstraffen geëist tegen de vier verdachten. Vier weken geleden eiste de officier van justitie ruim vijf jaar cel tegen de twee hoofdverdachten John Wolbers en Frans Oosterbosch.

De officier van justitie noemde Easy Life toen 'oplichting in zijn meest pure vorm'. Hij beschuldigde John Wolbers ervan vijf miljoen euro van beleggers privé te hebben verkwist. Bij Oosterbosch was dat volgens de officier tien miljoen euro. Beide directeuren ontkenden. De vier verdachten gaven vooral elkaar de schuld van het debacle.

Knokken om rond te komen
De zaak Easy Life heeft jaren geduurd. In 2008 deed justitie invallen bij het bedrijf en de woningen van de directeuren. Voor de vijfhonderd gedupeerde beleggers was de zaak een lijdensweg. "Velen knokken om elke maand rond te komen", vertelde gedupeerde Hans Gilsing vier weken geleden na de laatste zitting.

De gedupeerden zijn niet alleen boos op de directie van Easy Life. Ze hebben ook het Openbaar Ministerie, de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank aangeklaagd. Volgens de gedupeerden hebben deze instanties veel te laat ingegrepen, waardoor veel nietsvermoedende beleggers hun geld investeerden bij Easy Life.