Tentoonstelling Bevrijdingskinderen in Museumpark Bevrijdende Vleugels in Best

BEST - In het Museumpark Bevrijdende Vleugels in Best is er vanaf komende zondag een fototentoonstelling over bevrijdingskinderen. Dit zijn kinderen die zijn voortgekomen uit relaties tussen Nederlandse vrouwen en de geallieerde bevrijders.
Deze bevrijdingskinderen zijn net na de oorlog verwekt en van wie de vaders Amerikaanse, Engelse, Canadese of Poolse soldaten zijn. Duizenden vrouwen werden zwanger in de nadagen van de bevrijding. Veel van die kinderen zijn later op zoek gegaan naar hun vaders. Vaak tevergeefs.

De verhalen van veertien Bevrijdingskinderen worden verteld. Peter Schuurmans uit Oss is een van hen, die is geportretteerd door fotograaf Reg Gruson. Op een groot drieluik in het Buitenhuys van het museum Bevrijdende Vleugels staat zijn foto in het midden. Geflankeerd door die van zijn moeder en Canadese vader, Lorne Honey.

Lange Zoektocht
Zijn biologische vader trouwde na de Tweede Wereldoorlog in Canada. Pas in 1984 ontmoetten ze elkaar voor het eerst na een lange speurtocht van Peter's kant. "We lijken op elkaar als twee druppels water. Toen ik hem voor het eerst op het vliegveld in Canada ontmoette zei hij: 'Pete it is you!'", vertelt Peter.

Negen maanden lang trokken zijn moeder en vader met elkaar op, toen hij in 1944 was ingekwartierd in Eindhoven. Toen zijn moeder zwanger bleek, wilde Lorne met haar trouwen. "Maar daar stak de pastoor een stokje voor. Een katholiek meisje met een protestantse jongen, dat ging niet", zegt Peter met woede in zijn stem.

Documentaire en boek
Naast de tentoonstelling is er ook een documentaire gemaakt door Van Osch Film Produkties. Vier Bevrijdingskinderen doen daarin hun verhaal. De documentaire wordt uitgezonden op zondag 6 mei om 18.50 uur bij Omroep MAX. Later dit jaar komt er nog een boek uit over de Bevrijdingskinderen.