Wisselende resultaten controles in Brabant na invoering wietpas

EINDHOVEN - De wietpas is dinsdag in de zuidelijke provincies Brabant, Zeeland en Limburg ingevoerd. Sommige steden controleren strenger op het handhaven van de regels rond de wietpas dan anderen. Agenten gingen niet overal langs de coffeeshops. Alleen in Tilburg moest de politie optreden.
Agenten deden dinsdagmorgen een inval bij coffeeshop Toermalijn in Tilburg. De zaak mag geen buitenlanders meer binnenlaten en moet voortaan Nederlandse klanten registreren met de wietpas. Toermalijn weigerde en kan een 'lichte sanctie' tegemoet zien.

Controles
De meeste Tilburgse coffeeshops bleven dinsdag echter uit protest dicht. Volgens een telling ging het om acht van de elf coffeeshops. Twee coffeeshops van The Grass Company waren wél open en zijn gecontroleerd. Ze konden een ledenlijst aan de politie laten zien, maar er waren naar verluidt geen bezoekers. De omzet zou dramatisch zijn. Naar verwachting blijft ook woensdag nog een groot aantal shops dicht.

Coffeeshops in Eindhoven en Helmond werden dinsdag niet gecontroleerd op hun ledenlijst. Pas woensdag beginnen daar de controles. Agenten gaan dan langs bij coffeeshops en controleren of de straathandel toeneemt door het nieuwe beleid.

Geen drugstoeristen
De politie constateerde in Breda geen overtredingen. In Den Bosch, Oss en Uden waren zelfs geen controles. De steden hebben geen last van drugstoeristen, omdat ze niet tegen de grens liggen. Ook in Roosendaal en Bergen op Zoom waren er geen controles, omdat daar de coffeeshops eerder al dicht moesten.