Video

Brabant op weg naar 4 en mei 5 mei: Geronimo!

1 mei 2012 om 08:00
nl
Van Bergen op Zoom tot aan Grave: Brabant herdenkt komende vrijdag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onze provincie telt meer dan 450 monumenten die herinneren aan de oorlog. Veel monumenten zijn geadopteerd door scholen en worden gekoesterd door de bevolking. Ook in Eerde gebeurde dat.
Geschreven door

Eerde was een van de dorpen die meedeed aan een wedstrijd rond het meest levendige oorlogsmonument van Brabant. Het dorp kent een indrukwekkende geschiedenis. Hier landden op zondagmiddag 17 september 1944 de eerste bevrijders op Nederlandse bodem. Operatie Market Garden was een feit.
LuchtlandingenHonderden parachutisten van de befaamde 101e Airborne Divisie kwamen neer in en rond het dorp. Het was het 501e regiment. Die eenheid had als strijdkreet Geronimo. Dat was een legendarische Apache-indiaan die het ooit met een klein groepje opnam tegen een overmacht. Zo zagen de Amerikaanse para's zich graag. Omringd door vijanden maar strijdlustig. 
De Amerikanen maakten hun naam waar. De bevrijding verliep bloedig. De Duitse troepen weigerden te vertrekken en zes keer wisselde het dorp van bezetter. Dat veroorzaakte veel leed en slachtoffers. De schade was ook enorm. Zo werden de Sint Antoniusmolen en de kerktoren verwoest. Naar verluid was het slagveld in Eerde de ommekeer voor maarschalk Montgomery om de operatie te staken. De snelle opmars naar Duitsland was 'een brug te ver'.
Stille getuigenEerde koestert zijn verleden. De molen was lang een bouwval maar is gerestaureerd. Alleen de kogelinslagen en granaatinslagen zijn opzettelijk niet hersteld om een blijvende herinnering te vormen aan de gruwelen van 1944.
Binnen is een expositie. Daar is onder het tragische verhaal te zien van een jonge Amerikaanse militair die sneuvelde door een Duitse kogel. Het kogelgat zit nog in de molen. Ook het raam met de inslag is bewaard gebleven. Buiten hangen de lijsten met de namen van de tientallen doden die vielen: Eerdenaren, Amerikanen en Britten.
Eerde deed mee aan een Brabantse wedstrijd voor levendige oorlogsmonumenten en werd genomineerd met nog 4 anderen. Omroep Brabant staat de hele week stil bij deze indrukwekkende plaatsen van herinnering.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.