Video

Gemeente Eindhoven doorstaat stresstest

6 mei 2012 om 12:00
nl
De gemeente Eindhoven heeft een financiële stresstest goed doorstaan. Een onafhankelijke test moest uitwijzen of de gemeente financieel bestand is tegen tegenslagen.
Geschreven door

De stresstest voor gemeenten was een voorstel van de Raad voor de Financiële Verhoudingen. Bij de stresstest wordt een aantal crisisscenario's losgelaten op de begroting van de gemeenten. Ook de gemeenten Breda en Tilburg willen graag een stresstest doen.
'Eindhoven is klein-Duitsland'Een financiële crisis, zoals het stijgen van de rente en het duurder worden van leningen, kan de gemeente Eindhoven goed doorstaan. "We hebben weinig leningen uitstaan",  zegt wethouder Staf Depla van financiën. Ook de lening die de gemeente is aangegaan om de gronden van PSV te kopen, zal niet van invloed zijn, volgens de wethouder.
Ook een sociaal-economische crisis, zoals het stijgen van de werkeloosheid, kan Eindhoven goed het hoofd bieden. Eindhoven dankt zijn sterke positie op de arbeidsmarkt aan de kenniseconomie. "We zijn een soort klein-Duitsland", zegt Depla.
Maatregelen nodig bij grondbedrijfAlleen bij een vastgoedcrisis loopt de gemeente Eindhoven meer risico. Net als Amsterdam overigens. "We hebben een grotere financiële buffer nodig bij het grondbedrijf", zegt Depla. Ook moet de begroting volgens de wethouder 'wendbaarder' zijn. "Dat we bijvoorbeeld niet al ons geld hebben vastzitten in vast personeel."
Wethouder Depla pleit voor de mogelijkheid voor gemeentes om zelf meer belasting te heffen. "We krijgen steeds meer taken van het Rijk overgeheveld en dus nemen ook de risico's toe. Het gaat dan niet om een belastingverhoging, maar een belastingverschuiving."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.