'Avondje NAC', een liefdesverklaring van schrijver Sjoerd Mossou

BREDA - Bij elke club in de Eredivisie gaat er een kleine siddering langs de ruggengraat als het denkt aan de zaterdagavondwedstrijd tegen NAC Breda. Onder het kunstlicht van het Rat Verlegh Stadion smelten supporters, spelers en bestuurders samen tot één geheel met een kracht, groter dan de som van de losse delen. Een kracht die draken kan doden. Schrijver Sjoerd Mossou schreef er het boek 'Avondje NAC' over.
Wie denkt een overzicht te krijgen van alle historische feitjes die de 100-jarige club uit Breda kent, hoeft dit boek niet uit de schappen te vissen. "Dit is een liefdesverklaring, geen geschiedenisboek", zegt schrijver Sjoerd Mossou, die eerder dit jaar voor zijn columns in het Algemeen Dagblad de Hard Gras Prijs 2011 won.

Hart van een supporter
Mossou kreeg de prijs vooral omdat uit het boek het geel-zwarte hart van een supporter, een liefhebber van het spel en de club, spreekt. Iemand die als geen ander heeft ervaren hoe het tegendoelpunt in de laatste minuut door het hart snijdt als een bot mes. Hoe woede en verdriet over elkaar heen tuimelen bij de - altijd onterechte - rode kaart voor de verdediger.

Ook is Mossou iemand die op wolken van euforie drijft als Willem II wordt vernederd en wekenlang op wolken van geluk rondhuppelt als de gedroomde kampioenskandidaat met flitsend spel opzij wordt gezet. Dat allemaal samenkomt in die ene zaterdagavond in de week waar naar toe wordt geleefd, naar wordt verlangd en naar gehunkerd. Niet in de laatste plaats door Mossou zelf.

Gedenkwaardige spelers
Er zijn legendarische wedstrijden geweest, er zijn gedenkwaardige spelers geweest die het geel-zwart van NAC hebben gedragen als een harnas, maar niets is belangrijker dan de zaterdagavond in het Rat Verlegh Stadion. "Geen speler uit de geschiedenis is groter of beroemder dan het Avondje zelf", aldus Mossou. Spelers die zich hiervan bewust zijn, worden in de harten van de supporters meegedragen.

Het boek vervangt op geen enkele manier de unieke sfeer en energie die er bij het echte avondje NAC, maar geeft inzicht in hoe een supporter, een verstokte romanticus, die anderhalf uur voetbal en die uren voor en na de wedstrijd beleeft. Een aanrader voor elke voetballiefhebber over dit unieke gevoel, bij een unieke club. Ook, of misschien wel juist, voor de tegenstander die een heet avondje NAC tegemoet gaat.
Meer over dit onderwerp:
boeken avondje nac sjoerd mossou voetbal nac breda