Fundamenten tonen rijkdom eeuwenoude boerderij Vught

VUGHT - Archeologen hebben in Vught de fundamenten blootgelegd van de eeuwenoude boerderij die vorig jaar door de storm zwaar werd beschadigd. Volgens Jo van Berkel bevestigen de fundamenten zijn vermoeden dat de boerderij eind 1300 door kapitaalkrachtige opdrachtgevers is gebouwd.
Van Berkel deed vorig jaar vergeefse pogingen om de sloop van de boerderij tegen te houden.De gemeente liet de Bergenshuizense Hoeve afbreken omdat die na de storm op instorten stond. Maar dat risico was volgens Van Berkel klein.

Aan alles is volgens hem te zien dat de boerderij een stevige constructie had en met veel vakmanschap was gebouwd. "De boerderij stond op een stevige voet zoals wij dat noemen en daarmee had 'ie een solide basis".

Vastleggen wat er nog is
Voor Jo van Berkel is het pijnijk dat de gemeente de sloop heeft doorgezet, maar nu dat eenmaal gebeurd is, wil hij de restanten zoveel mogelijk vastleggen. Daar heeft hij nog maar een paar dagen voor want dinsdag zit het werk van de archeologen erop en dan haalt de sloper alles weg. Ook de fundamenten.