Landmachtdagen Oirschot geslaagd van start

OIRSCHOT - Op de legerplaats in Oirschot zijn zaterdag de Landmachtdagen geopend voor het grote publiek. Het thema van de dagen is 'Vechten voor Vrede en Vrijheid, je moet het maar kunnen'. Iedereen kan een kijkje komen nemen. De zaterdag stond in het teken van spannende demonstraties en de 'bevrijding' van commissaris van de Koningin Wim van de Donk.
Het evenement biedt bezoekers een kijkje in de wereld van Nederlands grootste krijgsmachtdeel. Er worden dit weekend meer dan 100.000 bezoekers verwacht.

Activiteiten en demonstraties
Het publiek kan demonstraties met landmachtpersoneel- en materieel bijwonen en tentoonstellingen bezoeken. Zaterdag en zondag zijn onder meer parachutelandingen van het Korps Commandotroepen te zien en een indrukwekkende Air Manoeuvre-demo. De Mobiele Eenheid houdt een wat meer fysieke demo. Daarnaast toont defensie hoe sterk haar gepantserde voertuigen zijn.

Op zaterdag konden bezoekers zijn hoe de 'gegijzelde' Commisaris van de Koningin Wim van de Donk werd bevrijd. Dezelfde dag hield ook Gerard de Rooy, winnaar van de Dakar Rally van dit jaar, een demonstratie. Er zijn ook activiteiten waarbij de bezoekers actief mee kunnen doen. Er wordt wel aangeraden om oortjes te gebruiken, omdat het soms hard kan knallen.  

'Vingers in de oren'
De demonstraties op het terrein werden zaterdag gretig bezocht. Verschillende onderdelen van de landmacht leggen uit wat ze precies doen. Zo laat het Korps Commandotroepen zien hoe ze te werk gaan als ze een Nederlandse gevange proberen te bevrijden. En dat gaat gepaard met het nodige vuurwerk wat weer mooie foto's opleverde.

Bezoekers staan gespannen met hun vingers in hun oren te kijken tot het moment dat de deur openspringt. Met een harde knal vliegt deze open en kunnen de 'Special Forces' de gevange bevrijden uit zijn benarde positie. "Wooh, dat was hard", aldus een opgewonden bezoeker.

Tienduizenden bezoekers
De vele parkeerplaatsen stonden zaterdag bijna helemaal vol. Het publiek werd met pendelbussen naar het terrein gebracht en dit kon soms vrij lang duren. Bezoekers moesten rekening houden met vertraging op de snelwegen rond Oirschot, zoals de A2, A50 en A58. Inmiddels is de bezoekersteller al bijna de 40.000 gepasseerd.

Zondag is de laatste dag van de Landmachtdagen. Dan wordt er meer bezoek verwacht dan de eerste twee dagen, omdat de weersvoorspelling dan beter is. Geïnteresseerden zijn vanaf 9 uur 's ochtends welkom. De toegang is gratis.  

Omroep Brabant is erbij
Beide dagen word je via Omroep Brabant op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. Zo zijn onze verslaggevers zaterdag en zondag de hele dag op Omroep Brabant Radio te horen met reportages en live-verslagen. Wil je het nog eens nakijken, -luisteren lezen? Ga dan naar omroepbrabant.nl/landmachtdagen.