Video

Tuinalarm in Brabant: buxusmot vreet de buxus op

15 mei 2012 om 17:30
nl
Hij heet de buxusmot en is dol op buxusplanten. In grote delen van het land van Heusden en Altena worden buxusplanten in een paar dagen tijd volledig kaal gevreten. Tuinbedrijven hebben het over een plaag waar weinig tegen te doen valt.
Geschreven door

De rups  - afkomstig uit Japan - heeft deze lente extreem toegeslagen in Woudrichem. Honderden tuinen met buxushagen bieden een troosteloze aanblik. Bollen, haagjes alles is aangevreten, opgevreten en of dood. 
NieuwkomerIn 2009 werd voor het eerst op meerdere plaatsen in de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena schade door de buxusmot gemeld. In amper drie jaar tijd is de rups uitgegroeid tot een bijna niet te stoppen plaag met het zwaartepunt in het land van Heusden en Altena. 
Geografische verspreiding Het diertje komt van oorsprong uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China) en is sinds circa 2006 aanwezig in Baden-Württemberg (Duitsland). Vanaf 2007 is de soort ook, zeer lokaal, gevonden in Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittanië en (Midden-)Nederland.
Biologie In Zuid-Duitsland ontwikkelen zich drie generaties per jaar. In Nederland worden minimaal twee generaties per jaar verwacht, met de eerste vlinders in april/mei. In oktober gaan de rupsen in winterrust in een tussen de bladeren gesponnen cocon. Vroeg in het voorjaar worden de rupsen weer actief en vreten verder aan de buxus tot ze verpoppen. Het popstadium duurt zo'n veertien dagen en de vlinders leven ongeveer acht dagen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.