GGD-arts: megastallen gevaarlijk voor gezondheid

DEN HAAG - Megastallen kunnen gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. De overheid moet daarom ingrijpen als bedrijven te groot worden. Dat zei de Brabantse GGD-arts Jos van de Sande woensdag tijdens een hoorzitting van de commissie Landbouw in de Tweede Kamer, over de omvang van veebedrijven.
Van de Sande zei verder: "Er ligt ergens een grens, alleen weten we niet precies waar." Volgens hem zijn varkens een 'mengvat' voor allerlei griepvirussen en wordt de kans dat daaruit een gevaarlijke variant voortkomt groter naarmate je meer varkens bij elkaar zet. Ook zei hij dat luchtwassers niet alle voor mensen schadelijke stoffen tegenhouden. "Hier is onvoldoende aandacht voor", aldus Van de Sande. 

Geen vuist
In dezelfde hoorzitting sprak ook voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders. Volgens hem zouden grote bedrijven niet nodig zijn als de boeren genoeg betaald zouden krijgen voor hun varkens.

Volgens Zwanenburg kunnen boeren geen vuist maken door samen een minimumprijs af te spreken, omdat dat niet mag van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Debat
De Tweede Kamer bereidde zich met de hoorzitting voor op een debat met staatssecretaris Henk Bleker over megastallen. Dat debat staat gepland voor 6 juni, maar de vraag is of het doorgaat omdat het kabinet demissionair is en alleen nog belangrijke beslissingen neemt als de Tweede Kamer dat goed vindt.