Thijs Verhoeven uit Oss wil met film over gepeste jonge homo's naar filmfestival

OSS - Je zou zeggen dat homoseksualiteit in een vrij en tolerant land als Nederland geaccepteerd is. Toch is dat niet zo. Vooral onder jongeren is homoseksualiteit nog een soort taboe. Veel jonge homo's worden namelijk gepest of zelfs in elkaar geslagen om hun geaardheid.
Thijs Verhoeven uit Oss, zelf ook homo en gepest, vindt dat daar een einde aan moet komen. En daarom heeft hij een eigen film gemaakt.

Gebaseerd op eigen leven
De film 'Ruben' is voor een belangrijk deel gebaseerd op het leven van Thijs zelf. Net als hoofdrolspeler Ruben is hij vroeger ook veel gepest.

"Ik was nog niet uit de kast, maar werd wel voor homo uitgescholden", vertelt Verhoeven. "Maar gelukkig ben ik niet mishandeld."

In elkaar geslagen
Tiener Erick Brons uit Leeuwarden speelt de hoofdrol in de korte film. Ironisch genoeg is hij vorige week in elkaar geslagen omdat hij homo is. "Mensen denken dat het door de film komt, maar dat is dus niet zo."

Meer begrip en een betere acceptatie. Dat is kort samengevat wat de jonge filmmaker wil bereiken. Bij de film wordt ook een lespakket gemaakt met als doel homoseksualiteit beter bespreekbaar te maken onder jongeren.

Bijzondere financiering
Een film maken kost veel geld en daarom heeft Thijs zijn film gepresenteerd aan EU1, een platform waar filmmakers hun ideeën kunnen pitchen. En iedereen die wat in het verhaal van Thijs zag, kon geld doneren.

Volgens producent Hans van der Hulst is dat een bijzondere manier van sponsorwerving. "Binnen vier dagen hebben we 1200 euro opgehaald! En dat was de eerste aanzet om de film daadwerkelijk te kunnen maken."

Afgelopen weekend zijn de laatste opnames gemaakt. In juni moet de korte film helemaal klaar zijn. En dan is het de bedoeling dat-ie uiteindelijk tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht in première gaat.