Ruim zeventig procent meisjes haalt prik tegen baarmoederhalskanker

20 mei 2012 om 13:53
nl
Ruim zeventig procent van de twaalfjarige meisjes in Noordoost- en Midden Brabant heeft dit jaar de eerste twee prikken tegen baarmoederhalskanker gehaald. Dat meldt de GGD Hart voor Brabant. In september moeten de meisjes hun derde prik halen.
Geschreven door

Hoewel de landelijke cijfers voor 2012 nog niet bekend zijn, lijkt de opkomst in de regio hoog. Vorig jaar liet 53 procent van alle twaalfjarige meisjes in Nederland zich vaccineren. In de regio Midden- en Noordoost Brabant was de opkomst in 2011 ruim zestig procent.
Jaarlijks krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Ongeveer tweehonderd van hen overlijden aan de ziekte. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk.
HPV-virusDe inenting beschermt tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Inenten heeft vooral zin bij meisjes die nog geen of weinig seks hebben gehad. De GGD benadrukt dat het belangrijk is dat de meisjes in september hun derde prik komen halen, omdat ze alleen dan voldoende beschermd zijn tegen de ziekte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.