Video

Zuidelijk Toneel staakt spektakelvoorstellingen na 2013

20 mei 2012 om 20:06
nl
'To Be or not to Be' wordt het laatste theaterspektakel van Het Zuidelijk Toneel. Dat zegt Gerard Tonen, de zakelijk leider, in een eerste reactie op de kritiek van de Raad voor Cultuur op de spektakelvoorstellingen van zijn gezelschap. De raad wil de subsidie voor Het Zuidelijk Toneel met één miljoen per jaar verlagen.
Geschreven door

Met de spektakelvoorstellingen wil Het Zuidelijk Toneel een nieuw publiek naar de schouwburgen trekken. De laatste, 'Vertellingen van 1001-nacht' met Marc-Marie Huijbregts in de hoofdrol, trok meer dan 30.000 bezoekers. De Raad voor Cultuur vindt echter dat de voorstellingen geen artistieke meerwaarde hebben.
Voor de volgende spektakelvoorstelling 'To Be or not to Be' zijn de contracten al getekend. "Maar," zegt Gerard Tonen, "als de staatssecretaris het advies van de Raad opvolgt, is dat wel de laatste. We kunnen met één miljoen minder straks nog maar één grote voorstelling per jaar maken".
Provincie: "Teleurstellend"Provinciebestuurder Brigite van Haaften had door de bezuinigingen klappen voor de cultuur verwacht. Zij noemt het advies van de Raad voor Cultuur 'teleurstellend voor Brabant'.Trots is ze op de positieve reacties die Theater Artemis, MU in Eindhoven en Opera Zuid krijgen in het advies van de raad.
Reactie Station Zuid, Brabants Orkest, EKWC, MOTIOok Marc Vlemmix, de artistiek leider van Station Zuid, is teleurgesteld door het advies van de Raad voor Cultuur. De raad heeft geen subsidie meer over voor zijn organisatie. Station Zuid werd zeven jaar geleden onder druk van het rijk opgericht als dansvoorziening voor het zuiden van het land. Om geld vrij te maken voor Station Zuid werd het dansgezelschap RAZ opgeheven. Het nieuwe gebouw van Station Zuid in Tilburg is net iets meer dan een jaar in gebruik. "Het is een nare dag voor de dans in deze regio", zegt Vlemmix.
Het Brabants Orkest wil nog niet reageren op het advies van de Raad voor Cultuur. De Raad vindt dat het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonieorkest samen aan tafel moeten om het eens te worden over een fusie. Tot nu toe is dat de orkesten niet gelukt. Het Brabants orkest wil het advies eerst grondig bestuderen voor er een reactie komt.
Teleurstelling en onzekerheid ook bij het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in den Bosch. De raad wil de subsidie van acht ton aan het EKWC stoppen. Volgens de Raad moet het EKWC uit een andere pot gesubsidieerd worden maar het is nu nog onduidelijk hoe dat zou moeten. Het ziet er in ieder geval naar uit dat het EKWC dan flink minder krijgt en dus ook de activiteiten moet aanpassen.
Het Museum of the Image in Breda (MOTI) verdient volgens de Raad voor Cultuur geen rijkssubsidie meer. Het museum had om een half miljoen gevraagd. Wat de consequenties van de afwijzing zijn, is volgens MOTI-directeur Mieke Gerritzen nog onduidelijk. Het gevraagde bedrag is ongeveer een-achtste van de totale museumbegroting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.