Petitie Hans Smolders tegen vrijlating Volkert van der Graaf 40.000 keer ondertekend

TILBURG - Ruim 40.000 mensen hebben de petitie van Hans Smolders tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der Graaf ondertekend. De moordenaar van Pim Fortuyn zou in mei 2014 vrijkomen wanneer hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Smolders heeft de petitie vrijdagmiddag overhandigd aan staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Die neemt hem 'zeer serieus'.
Volkert van der Graaf schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood op het mediapark in Hilversum. In 2003 werd hij veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Hans Smolders was de chauffeur van Fortuyn.

Gevolgen moord Fortuyn nog steeds groot    
Volgens Teeven geeft de petitie van Smolders aan dat de 'de impact van de moord op Pim Fortuyn nog steeds groot is voor veel mensen'. Teeven wil niet op de feiten vooruitlopen, maar de petitie zal worden doorgespeeld aan de juiste instanties en meewegen in de beslissing over het eventueel vervroegd vrijlaten van Volkert van der Graaf. 

Smolders had die 40.000 handtekeningen nodig om zijn burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Die moet beslissen of de wet daadwerkelijk gewijzigd wordt.

De petitie is zo'n drie maanden in de lucht. Hoelang Smolders de lijst nog open houdt nu hij alle benodigde handtekeningen verzameld heeft, is nog niet duidelijk. Eerder zij hij met zijn petitie een 'signaal naar Den Haag' af te willen geven.