Peter Swinkels: 'versoepeling ontslagrecht is asociaal'

EINDHOVEN - Peter Swinkels, voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en voormalig topman van Bavaria, vindt een versoepeling van het ontslagrecht asociaal. Om te bezuinigen wil de regering onder meer de duur en hoogte van de ontslagvergoeding inperken.

Voorheen kreeg men een ontslagvergoeding op basis van leeftijd en lengte van het dienstverband. Die vergoeding wordt aan banden gelegd. Volgens het nieuwe Lenteakkoord krijgt een werknemer na ontslag een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, tot een maximum van zes maandsalarissen.

'Dit kun je niet maken'
Swinkels vindt het niet kunnen dat mensen die dertig of veertig jaar in dienst zijn geweest, genoegen moeten nemen met een half jaar salaris. "Vooropgesteld: ik ben voor het hervormen van de arbeidsmarkt, dat is ook hard nodig. Maar dit kun je niet maken ten opzichte van de werknemer die zijn hele leven hard heeft gewerkt en buiten zijn schuld ontslag krijgt."

Swinkels stelt voor om mensen meer uur te laten werken, terug naar de werkweek van 38 of 40 uur. "Op die manier kun je mensen meer betalen, wordt de koopkracht verbeterd en kan er geld worden gestopt in een solidariteitspot om werknemers die ontslagen moeten worden vooruit te helpen. Zij hebben recht op minstens een jaar inkomen."
Deel dit artikel: