Partij voor de Dieren: Brabantse dierenopvangcentra in nood

DEN BOSCH - Van de vijf opvangcentra in Brabant voor inheemse dieren staan er vier op de rand van de afgrond. Dat zegt de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten. Per 1 juli komen er nieuwe regels. Uit een enquête van de partij blijkt dat de meeste centra in Brabant daaraan niet kunnen voldoen.

Inheemse dieren zijn dieren die hier van nature voorkomen, zoals egels, vleermuizen en vogels. Er zijn opvangcentra voor vogels in Zundert, Tilburg en Lierop. In Roosendaal worden egels opgevangen en in Oss is een vleermuizenopvang. Volgens de Partij voor de Dieren zal alleen Zundert aan de nieuwe eisen kunnen voldoen.

'Provincie moet bijspringen'
Daarom vindt de partij dat de provincie bij moet springen om te voorkomen dat er straks vier centra moeten sluiten. Volgens fractievoorzitter Marco van de Wel gaat het om een bedrag van 400.000 euro per jaar moet uittrekken. Hij stelt dat voorstel vrijdag aan de orde in Provinciale Staten.


De nieuwe eisen voor opvangcentra voor dieren vloeien voort uit de Flora- en Faunawet. Opvangcentra voor dieren moeten zorgen dat ze een goede administratie hebben en ze moeten altijd telefonisch bereikbaar zijn. Ook wordt gekeken naar de kwaliteit van de hokken en de medische zorg.

Deel dit artikel: