Vier mannen op heterdaad betrapt bij vernielen spandoek Zeeland

ZEELAND - De politie heeft zaterdagochtend vier mannen aangehouden die op de Peelweg in Zeeland op heterdaad werden betrapt toen ze een spandoek tegen megastallen vernielden. Het spandoek was al twee keer eerder kapotgesneden.

De mannen zijn in de leeftijd van 17 tot 19 jaar oud en komen allevier uit Elsendorp. Zij hebben ieder een boete van 200 euro betaald en een schadevergoeding van 75 euro. Daarna zijn ze vrijgelaten. De politie kan niet zeggen of deze mannen ook eerder de spandoeken hebben vernield.

Verstopt in maïsveld
Een buurman zag toen hij thuiskwam een paar mensen wegvluchten. Omdat bij hem onlangs was ingebroken belde hij meteen de politie. Agenten vonden de mannen die zich verstopt hadden in het maïsveld.

Ook in Sint Hubert werd eenzelfde spandoek kapotgesneden. Het spandoek staat aan de N264, de doorgaande weg van Uden naar de snelweg A73. Het doek was opgehangen door de Milieuvereniging Land van Cuijk. Deze vereniging wil een vermindering van het aantal dieren in de regio.

Paar keer vervangen
De actiegroep Groen Graspeel heeft het spandoek met de tekst 'Brabant leefbaar, minder beesten' al een paar keer moeten vervangen omdat het spandoek al twee keer eerder is kapotgesneden.

Het spandoek hangt er om actie te voeren tegen plannen van de gemeente om aan de Peelweg super grote veestallen te bouwen. Dit tot groot bezwaar van onder andere omwonenden. Zij vrezen stankoverlast, veel verkeer en de verspeiding van ziekten zoals Q-koorts.

Voor juli volgend jaar wil de gemeente Landerd een besluit nemen over de megastallen in Zeeland. De actiegroep durft niet te zeggen of het vernielde spandoek vooral een vandalistische daad is of een gefrustreerde actie.
Deel dit artikel: