Jan Heintze: een rood-witte stip in een oranje zee

NUENEN - Hij woont al dertig jaar in Nuenen, maar zijn hart klopt zaterdag voor Denemarken. Voor Jan Heintze is Nederland - Denemarken een pikant duel. De oud-linksback, juist de positie waar bij Oranje veel over te doen is, heeft het Deense shirt al uit de kast gehaald.

Heintze kende een lange loopbaan van meer dan twintig jaar waarin hij vooral het PSV-shirt droeg. De linksback kwam tot 86 interlands voor Denemarken en bleef na zijn afscheid in 2003 bij PSV in Nuenen wonen. De openingswedstrijd op het EK tussen Nederland en Denemarken kijkt hij desondanks in een Deens tricot. "Ik doe het shirt aan wat ik zelf op het WK in 2002 droeg. De rest zal wel oranje dragen. Ik hoop dat Nederland doorgaat, maar morgen ben ik voor Denemarken."

Rommedahl versus Willems
Heintze kent het Deense voetbal als geen ander en waarschuwt voor de spits, Nicklas Bendtner. "Hem zie je een hele wedstrijd niet, maar kan ineens wel toeslaan." Ook voor Dennis Rommedahl, zijn oud-ploeggenoot bij PSV, moet Oranje oppassen. "Hij is misschien wat ouder en heeft misschien een beetje snelheid verloren, hij blijft gevaarlijk. Waarschijnlijk staat Rommedahl tegen Jetro Willems, die moet hem vooral niet onderschatten."

Daarmee is meteen de linksbackpositie bij Oranje aangestipt. Een van de schaarse vraagtekens. Voor de oud-linksback is er maar één die deze positie in het Nederlands team kan bekleden. "Jetro Willems, hij is ook de enige echte linksback. Hij heeft het goed gedaan in de oefenwedstrijden. Ik kijk echt graag naar hem. Hij is onbevangen, doet het echt heel goed."
Meer over dit onderwerp:
ek 2012 jan heintze nederland denemarken
Deel dit artikel: