Problemen met terugkeer dode moeder uit Dominicaanse Republiek

RAAMSDONKSVEER - Daniel Koks (37) en Mariska van der Vorst (32) uit Raamsdonksveer zitten in zak en as. Eerst pleegt stiefvader zelfmoord en daarna wordt moeder Marion vermoord op de Dominicaanse Republiek. Ze willen het lichaam van de moeder van Daniel laten terugkeren naar Nederland. Maar zij kunnen dat niet betalen.
De moeder, Marion Marinus, vertrok halsoverkop naar de Dominicaanse Republiek nadat haar echtgenoot zelfmoord had gepleegd. Ze wilde daar bijkomen van alle ellende die ze had meegemaakt.
De 55-jarige vrouw werd vermoord in een sloot terug gevonden. Haar vriend op de Dominicaanse Republiek zit inmiddels vast op verdenking van de moord op de vrouw.
Youtube-filmpje
Zoon Daniel werd op de hoogte gebracht van de moord op zijn moeder via een krantenknipsel en een filmpje op Youtube. "Verschrikkelijk gewoon. Echt verschrikkelijk", zegt Daniel aangeslagen. Hij heeft de foto van hem en zijn moeder in de kamer staan met een paar bossen bloemen er bij. "Je verwacht gewoon niet dat als je moeder gaat uitrusten in het Caribisch gebied, dat ze daar vermoord wordt."
Reisverzekering
Haar lichaam is begraven op een tijdelijke begraafplaats. Zoon Daniel en zijn vriendin Mariska willen haar koste wat kost naar Nederland halen en haar hier begraven. Maar ze hebben het geld niet. Moeder Marion was erg emotioneel toen ze vertrok en is in de haast vergeten een reisverzekering af te sluiten.
Te duur
Het laten terugkeren van het lichaam kost 6500 euro. Dat bedrag heeft het echtpaar echter niet. Ze hebben net al hun spaargeld uitgegeven aan de verbouwing van hun huis, onwetend van het drama dat hen te wachten stond. Het echtpaar gaat nu proberen het benodigde bedrag in te zamelen. "Hopelijk geven mensen snel veel geld, want dan is het lichaam sneller terug."

Op de vraag of het niet hun eigen schuld is, antwoordt Mariska. "Ik begrijp dat mensen het dom vinden dat Marion geen reisverzekering heeft afgesloten, maar het zal jouw moeder maar zijn. Die vermoord wordt teruggevonden in een ver land. Wij zitten nu met enorme kosten. Die 6500 euro is alleen maar het transport. Daarna komt de uitvaart in Nederland nog."
Wilders
Het echtpaar doet een beroep op de overheid. Maar die wil dat bedrag niet betalen. "Ze laten je echt in de kou staan", reageert Mariska. Ze hebben inmiddels contact met Geert Wilders. "Geen idee wat die voor ons kan doen, maar er moet toch ergens een noodfonds zijn voor dit soort unieke situaties", zegt Mariska.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kent het verhaal van Mariska en Daniel, maar kan niets voor ze betekenen.
Deel dit artikel: