Roosendaalse beiaardier op Amerikaanse tour

12 juni 2012 om 02:00
nl
De Roosendaalse stadsbeiaardier Toni Raats vertrekt vrijdag voor een groots avontuur naar Amerika. Onder de naam 'Toni on Tour' geeft hij elf concerten in twaalf Amerikaanse en Canadese steden.
Geschreven door

De concertreis is per toeval ontstaan. "Twee jaar geleden kwam ik mijn beiaard-docent tegen die al jaren in Amerika woont", vertelt Raats. "Die vond het zo leuk dat ik benoemd was tot stadsbeiaardier dat hij me uitnodigde voor een concert in de staat Illinois." 
TourDe beiaardier wilde die uitnodiging combineren met een bezoek aan zijn oom die in Canada woont. "Ik bedacht dat het wel leuk zou zijn om op de lijn tussen Illinois en Hallifax in Canada een aantal concerten te geven."
De muzikant stuurde willekeurig wat e-mails naar beiaardiers in Amerika en tot zijn grote verbazing reageerden die allemaal enthousiast. "Zo is de tour ontstaan", aldus de trotse Roosendaler.
NerveusRaats is wel wat nerveus voor de carrillons in Amerika. Net zoals bij vele andere dingen, is alles daar groter. "Ook de carrillons. In Roosendaal bespeel ik een paar duizend kilo klokken. In Chicago hangen bijvoorbeeld al tienduizenden kilo's klokken in het carrillon, dat wordt wel even spannend."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.