Geen straf voor dodelijk ongeluk met Oudenbossche militair tijdens Landmachtdagen

DEN HAAG - Een bemanningslid van een legerhelikopter krijgt geen straf voor het dodelijk ongeluk met een 32-jarige militair uit Oudenbosch tijdens de Landmachtdagen 2007 in Wezep.
De Hoge Raad in Den Haag sprak de boordwerktuigkundige dinsdag definitief vrij. Het gerechtshof in Arnhem kwam in 2010 al tot dezelfde uitspraak. Het Openbaar Ministerie (OM) ging daartegen in beroep.

Duizenden getuigen
Het ongeluk met de 32-jarige sergeant Michel Meijers gebeurde voor het oog van duizenden toeschouwers. De militair bleef tijdens het abseilen uit een helikopter vastzitten aan het touw. De wegvliegende helikopter sleurde hem honderden meters mee. Daarbij botste het slachtoffer tegen allerlei obstakels. De Oudenbosschenaar overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.


De boordwerktuigkundige had het touw niet goed doorgesneden. Ook had hij niet gecontroleerd of hij dit wel goed had gedaan voordat hij de helikopter een sein gaf om weg te vliegen. Het hof oordeelde eerder dat de verdachte militair niet nalatig, onachtzaam of onvoorzichtig was geweest. De demonstratie op de Landmachtdagen moest snel en flitsend worden uitgevoerd en de touwen moesten zo zuinig mogelijk worden afgesneden. Dat ging ten koste van de aandacht voor de veiligheid. Extra aandacht was nodig geweest. De Hoge Raad is het daar mee eens.

Werkstraf
De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem had de man eerder veroordeeld tot tweehonderd uur werkstraf. Die straf had het OM in hoger beroep weer geëist.