Video

Kasteel Gemert eindelijk verkocht

21 juni 2012 om 12:42
nl
De paters van de Congregatie van de Heilige Geest hebben eindelijk hun kasteel in het centrum van Gemert verkocht. Voor die koop is een speciale onderneming opgericht, Erfgoed van Gemert NV.
Geschreven door

Eén van de aandeelhouders is vastgoedondernemer Fransjan van den Elzen uit De Mortel. Wie de andere aandeelhouders zijn, wordt later bekend gemaakt. De nieuwe eigenaars willen het kasteel ombouwen tot hotel en congrescentrum. In de kasteeltuin moeten appartementen komen. Het kasteel is gekocht voor 8.650.000 euro.
De onderneming kocht behalve het kasteel ook de ommuurde tuin en de omliggende landerijen. De paters zijn blij en opgelucht dat het kasteel is verkocht. Van het geld gaan ze leningen aflossen, het restant gaat naar projecten over de hele wereld.
Gemeente bood te weinigTwee jaar geleden wezen de paters een bod van de gemeente Gemert-Bakel van zeven miljoen euro af. Tot grote teleurstelling van de gemeente ging het beeldbepalende gebouw in het dorp aan de neus van de gemeente voorbij.
De congregatie moest het kasteel verkopen omdat er geen geld meer was om het te onderhouden. De paters die nog in het gebouw woonden vertrokken twee jaar geleden naar Gennep.
Financiering niet rondEr was de laatste jaren veel belangstelling voor het kasteel, maar al die aspirant-kopers krijgen de financiering niet rond. Vesteda probeerde tevergeefs er een appartementencomplex van te maken. De Jaarbeurs wilde er een conferentiecentrum in maken, maar ook dat plan strandde. De nieuwe eigenaar is ervan overtuigd dat hun plannen wel goedkeuring krijgen.
En er was ook nog de Alliance Capital Group van Eindhovenaar Moeskops. Die haakte af vanwege zakelijke problemen.Los van de financiele zaken speelt er nog een kwestie.
Bezwaar tegen appartementenSommige kandidaten wilden appartementen bouwen in de ommuurde tuin van het kasteel om het hoofdgebouw te kunnen exploiteren. Maar tegen de bouw van die appartementen bestaat in Gemert grote weerstand.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!