Peter Swinkels (BZW): te weinig Brabanders verkiesbaar

DEN BOSCH - Twaalf Brabanders staan volgens de laatste peilingen op een verkiesbare plaats bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer die in september worden gehouden. Peter Swinkels van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) vindt dat de provincie daarmee onderbedeeld is.

Volgens hem moet Brabant tussen de 20 en 25 vertegenwoordigers op het Binnenhof hebben. Nu zitten er negen Brabanders in de Tweede Kamer. Swinkels zegt dat hij die mensen regelmatig belt om ze te wijzen op Brabantse belangen.

Gevoel van hier
Ook Commissaris van de Koningin Wim van de Donk zegt dat het belangrijk is dat er Brabanders in de Tweede Kamer zitten, "om het gevoel van hier daar in te brengen in discussies."

SP (5) en VVD (3) zetten de meeste Brabantse kamerleden op de lijst. Ook D66 (2) doet aardig mee. De andere kandidaten zijn te vinden bij GroenLinks (1) en bij 50PLUS (1). Opvallend is dat zowel de PvdA als het CDA tot nu toe geen Brabanders op een verkiesbare plaats hebben gezet.

Teleurgesteld
Voorzitter Wim Luijendijk van de PvdA Brabant is daar teleurgesteld over. Hij vindt het niet goed dat kamerlid Attje Kuiken uit Breda op plek 24 terecht is gekomen. Maar hij zegt uiteindelijk begrip te hebben voor de beslissing van het landelijk bestuur. Volgens hem is het nu zaak te zorgen dat het in de toekomst beter wordt.

Deel dit artikel: