René van de Kerkhof: 'Bert van Marwijk heeft er verstandig aan gedaan'

EINDHOVEN - Volgens René van de Kerkhof is Bert van Marwijk woensdag verstandig geweest om 'de handdoek in de ring te gooien'. "Ik vind het niet verrassend, gezien de laatste evaluaties van de KNVB." Als opvolger van ziet hij het liefste Co Adriaanse.
"Adriaanse heeft het goed gedaan op clubniveau. Hij zou een goed alternatief zijn voor Oranje', aldus René. Naast een nieuwe coach, zou hij graag ook een nieuwe staf zien aantreden. "Er moet vers bloed in de organisatie, zei hij stellig.

Broer Willy vindt het ook logisch dat Van Marwijk is gestopt. Maar hij ziet liever Ronald Koeman als nieuwe leider van Oranje.

Debacle
De KNVB kondigde woensdagavond het vertrek van de bondscoach aan. Na een finaleplaats op het WK in Zuid-Afrika twee jaar geleden, bleek het EK dit jaar in Polen en Oekraïne uit te lopen op een groot debacle voor Oranje. Het Nederlands elftal wist geen groepswedstrijd te winnen. Tegen Denemarken werd met 0-1 verloren, in de wedstrijd tegen Duitsland kwam Oranje niet verder dan 1-2 en Portugal maakte de uitschakeling rond door met 2-1 te winnen.

Van Marwijk had een contract tot 2016, maar zag zich genoodzaakt om te vertrekken bij de KNVB en dus bij het Nederlands elftal. Wie zijn opvolger wordt, is nog onbekend. Namen die veel voorbij komen zijn die van voormalige trainers Co Adriaanse en Louis van Gaal.

Mark van Bommel maakt plaats
PSV-speler Mark van Bommel kondigde vlak na het teleurstellende EK aan dat hij 'een stapje terug doet bij Oranje'. De schoonzoon van Bert van Marwijk wil plaatsmaken voor jong talent, maar is wel beschikbaar als een volgende bondscoach een beroep doet op de Limburger.