André Kuipers terug op aarde, landing een beetje 'onplezierig'

30 juni 2012 om 11:32
nl
De Nederlandse astronaut André Kuipers is zondag teruggekeerd op aarde. Ruimtevaartjournalist Piet Smolders uit Boxtel en de Helmonder Marinus van Asten, een goede vriend van André, kunnen opgelucht ademhalen. Zij kennen de astronaut persoonlijk en keken zondagochtend gespannen naar het beeldscherm.
Geschreven door

Iets voor 7 uur 's ochtends vertrok André Kuipers met zijn capsule van het internationale ruimtestation ISS, waar hij 193 dagen gewoond en gewerkt heeft. Vijftig minuten voor de landing bereikte hij een absurde snelheid van 27.000 kilometer per uur toen hij de dampkring binnenging, zo vertelt Smolders.
"Of dat pijn doet? Het is in ieder geval erg onplezierig. André moet vier keer de normale zwaartekracht weerstaan", legt Smolders uit. Twintig minuten later, een halfuur voor de landing, brak de capsule in drie stukken. Het voorste en het achterste deel vergingen in de dampkring, in het middelste deel zaten de astronauten.
Smolders: "Een kwartier voor de landing gaan de parachutes open. Dan is de snelheid nog maar 30 kilometer per uur."
GespannenVoor de landing sprak Smolders nog met de astronaut. Of ruimtevaarder, zoals Kuipers het liefst wil worden genoemd. "Hij was niet zenuwachtig, maar wel erg gespannen. Het is natuurlijk een belangrijke en riskante onderneming."
Rond kwart over tien landde de Nederlander in de uitgestrekte steppe van Kazachstan. Een geweldige ontlading was dat, vertelt Marinus van Asten uit Helmond. De goede vriend stond samen met familie van André in de Space Expo in Noordwijk. "Er klonk een groot applaus toen we André lachend uit de capsule zagen komen. Het was grandioos."
Van Asten wil dolgraag weten hoe het was, maar hij moet nog even wachten voordat hij Kuipers kan spreken. De astronaut vliegt zondagmiddag naar de Amerikaanse stad Houston, waar hij wordt herenigd met zijn vrouw en kinderen. Over zes, zeven weken wordt hij terug in Nederland verwacht.
Missie naar MarsDe 53-jarige Kuipers was in december aangekomen in het ISS. Het was zijn tweede ruimtereis. Hij deed onder andere wetenschappelijke experimenten naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Wetenschappers willen zich zo voorbereiden op een mogelijke missie naar Mars.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.