Varkenshuis naar andere plek in Tilburg

TILBURG - De kunstenaars achter het project Varkenshuis gaan een andere plek in Tilburg zoeken voor hun twee varkens. Ze wilden de beesten eigenlijk onderbrengen op het Burgemeester van de Mortelplein in Tilburg, maar ze stuitten op veel verzet van de buurtbewoners.
De kunstenaars zeggen geschrokken te zijn van de negatieve reacties en snappen het ook niet helemaal.

"Veel mensen dachten al dat het besluit om twee varkens op het plein onder te brengen al genomen was, maar het was nog maar een idee. We wilden eerst kijken of er draagvlak in de buurt was en we moesten nog een vergunningsaanvraag indienen bij de gemeente", zo vertelt Sjef Meijman, een van de initiatiefnemers van het project.

Buurtbijeenkomst
Afgelopen vrijdag was er een bijeenkomst met de buurt. Daar werd volgens Meijman duidelijk dat de bewoners veel meer dwars zat dan alleen het project. "Ze klaagden vooral over het plein, dat het vies is en er veel vandalisme en criminaliteit is." De kunstenaars gaan kijken of er een andere buurt in Tilburg is die wel enthousiast is over het project.

De bedoeling van het Varkenshuis is een discussie starten over hoe je aan je voedsel komt. Dat proberen de kunstenaars te bereiken door twee varkens in een wijk te zetten. Twintig vrijwilligers uit de buurt nemen de zorg voor de beesten op zich. Uiteindelijk gaan de varkens naar het slachthuis en krijgt de buurt het vlees te eten. De kunstenaars benadrukken wel dat zij eindverantwoordelijk zijn voor het welzijn van de beesten en dat het niet zo is dat bewoners moeten opdraaien voor bijvoorbeeld dierenartskosten.

Landelijk
De kunstenaars hopen dat enthousiaste Tilburgers zelf een nieuwe locatie aandragen. Het project liep eerder al succesvol in Groningen en wordt op verzoek van het innovatienetwerk van het Ministerie van Landbouw landelijk uitgerold.