Video

Diamanten jubileum voor Amercentrale in Geertruidenberg

3 juli 2012 om 00:46
nl
Komende zondag is het precies zestig jaar geleden dat er ergens bij een huishouden in Brabant een lampje ging branden door stroom van de Amercentrale. Op 8 juli 1952 werd de kolencentrale in Geertruidenberg namelijk officieel in gebruik genomen. Aan de Amercentrale werd vier jaar gewerkt.
Geschreven door

De eerste Amercentrale, de Amer 1, was goed voor zo'n honderd megawatt. De nieuwste centrales, de Amer 8 en de Amer 9, leveren samen nu ruim twaalf keer zoveel stroom. Beide centrales produceren stroom voor een miljoen huishoudens.
Onder de indrukOud-werknemer Ton Plezier is verknocht aan 'zijn' Amer. Hij is inmiddels tien jaar met pensioen en hij geeft nu rondleidingen in de centrale. ''Je merkt dat mensen onder indruk zijn van de massaliteit van de installaties en de enorme hoeveelheden grondstof die er nodig zijn om stroom te produceren.'' Piet hoeft niet lang na te denken over het antwoord op de vraag of hij trots op het bedrijf. ''Ja, uiteraard!''
De Amercentrale levert naast stroom ook restwarmte voor de kassen in de Plukmadese polder en de stadsverwarming in Breda en Tilburg. Sinds 2002 gebruikt de Amercentrale naast kolen ook houtsnippers om electriciteit te maken. Deze 'biomassa' vormt inmiddels een derde van de totale hoeveelheid grondstof. Hierdoor is de Amer de grootste leverancier van groene stroom in Nederland.
Centrale wordt steeds schonerVolgens manager Chris Scheerder van de Amercentrale is de rek er nog lang niet uit. ''We zouden zelfs wel voor de helft of meer kunnen overschakelen naar het gebruik van biomassa maar we zijn daarvoor sterk afhankelijk van overheidsbeleid." Overigens zijn volgens Scheerder ook de kolen in de afgelopen decennia een stuk 'schoner' geworden door geavanceerde nieuwe techniek.
Het jubileum van de Amercentrale wordt, in tegenstelling tot tien jaar geleden, nu bescheiden gevierd. Komend weekend wordt er een film vertoond in cultureel centrum De Schattelijn in Geertruidenberg. Voor de 180 medewerkers op de centrale is er gebak.   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.