Video

Gevaar geweken na stroomstoring reactoren Unipol Oss

4 juli 2012 om 19:28
nl
Een stroomstoring op industrieterrein Elsenburg in Oss heeft donderdagmiddag gezorgd voor grote problemen bij chemisch bedrijf Unipol. De koeling van vier reactorvaten met daarin de gevaarlijke stof styreen viel uit. Daardoor kwamen de vaten onder veel te hoge druk te staan. De massaal uitgerukte brandweer heeft de reactorvaten gekoeld. Er zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten in de lucht.
Geschreven door

Volgens de politie heeft de omgeving geen gevaar gelopen. Desondanks werd alles binnen 250 meter van het bedrijf ontruimd. De brandweer schaalde het incident op naar GRIP 2, wat betekent dat er mogelijk gevaar was voor de omgeving. Rond zes uur werd de ontruimingscirkel weer verkleind.
Noodaggregaten werkten nietToen de koelsystemen uitvielen door de stroomstoring, hadden noodaggregaten de koeling over moeten nemen. De noodaggregaten kregen echter te maken met een storing en vielen ook uit. Waardoor dat kwam is nog niet duidelijk.
In eerste instantie werd gevreesd voor een explosie door de hoge druk in de reactorvaten. Om oververhitting en die eventuele explosie te voorkomen, liet het bedrijf stoom uit de reactoren ontsnappen. De brandweer hielp mee en koelde de vaten met bluswater.
De stroomstoring was rond vier uur verholpen. Daarmee traden ook de koelingsystemen van de reactoren weer in werking, waardoor de druk in de reactoren steeds verder afnam. Volgens Unipol-directeur Andries van Bergen is er 'geen direct gevaar' geweest.
Geen gewondenEr zijn geen gewonden gevallen. Wel raakte een brandweerman bevangen door de hitte. Hij moest zich door ambulancepersoneel laten behandelen.
Berichten dat medewerkers van Unipol tijdens de ontruiming uit het raam zouden zijn gesprongen, worden tegengesproken door het bedrijf en de politie.
1500 huishoudens zonder stroomDe stroomstoring in Oss trof het hele industrieterrein Elzenburg en een gedeelte van Oss zelf. Netbeheerder Enexis liet weten dat vanaf even na tweeën 's middags 1500 huizen en bedrijven geen elektriciteit hadden. De storing duurde zo'n twee uur.
PolystyreenHet bedrijf Unipol maakt de kunststof polystyreen. De stof wordt gebruikt in de bouwnijverheid en de verpakkingsindustrie. De chemische stof styreen, grondstof van polystyereen, is licht ontvlambaar en leidt tot duizeligheid bij inademing. Ook kan er daardoor buikpijn ontstaan en kan het huid en luchtwegen irriteren.
Unipol staat op de BRZO-lijst. Op deze lijst staan alle bedrijven met een bepaalde hoeveelheid gevaarlijke stoffen. Ook Chemie-Pack uit Moerdijk stond op die lijst.
Omroep Brabant hield donderdagmiddag een liveblog bij over de gebeurtenissen in Oss. Die liveblog is in een apart scherm terug te lezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.