Onderzoeker wietpas: 'Afschaffen in de huidige vorm'

8 juli 2012 om 10:17
nl
Volgens onderzoeker Rutger Jan Hebben werkt de wietpas niet in de huidige vorm. De invoering van de pas heeft niet tot minder overlast geleid. Hij pleit voor aanpassing van het wietbeleid en afschaffing van de pas.
Geschreven door

Hebben heeft samen met Nicole Maalsté van de Universiteit van Tilburg onderzoek gedaan bij coffeeshops in Zuid-Nederland. Die hebben veel last van de wietpas omdat deze heeft gezorgd voor een flinke daling van het aantal klanten.   
Ophef over privacyHet verplicht lid worden van een coffeeshop schrikt veel mensen af. Hun gegevens moeten dan zeven jaar worden bewaard. Deze kunnen dan dan door belastingdienst worden opgevraagd. De politie in Breda heeft volgens Hebben al ledenlijsten van coffeeshops opgevraagd om te controleren of er nog boetes moeten worden betaald.
Door de invoering van de pas is de illegale handel in drugs flink toegenomen. In veel Brabantse steden wordt er nu op straat gedeald. Dit heeft volgens Hebben desastreuze gevolgen. "Kopers komen sneller in aanraking met harddrugs. Iets wat in een gecontroleerde omgeving als een coffeeshop minder snel het geval is."



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.