Brand Waalre zoveelste voorbeeld van geweld tegen gemeenten

WAALRE - De grote brand die woensdagochtend woedde in het gemeentehuis van Waalre lijkt een aanslag en het is daarmee de zoveelste vorm van geweld tegen ambtenaren in onze provincie. De afgelopen jaren waren er, direct en indirect, tientallen (gewelddadige) acties gericht tegen Brabantse ambtenaren.
Of het nou bedreigingen, mishandelingen of branden op gemeentehuizen waren: er gebeurde de afgelopen jaren veel op dat gebied. Hieronder een aantal voorbeelden: 

1. Branden
Zo werd er in september 1994 al brand gesticht in het gemeentehuis van Waalre. Toen werd er een ruit ingegooid, waarna er brand werd gesticht. Waalre is niet het enige gemeentehuis dat door een aangestoken brand werd verwoest.

De branden op een rij:
September 1992: brandbommen in gemeentehuis Beek en Donk
November 1993: brandstichting gemeentehuis Boxtel
September 1994: brandstichting treft twee afdelingen gemeente Waalre
December 1994: gemeentehuis Mierlo 
December 1994: brandstichting werkkamer burgemeester Van Maasakkers in Gemert
April 1999: gemeentehuis Geldrop

2. Bedreigingen burgemeesters
Vooral als burgemeester ben je vaak het mikpunt van bedreigingen. De afgelopen jaren werden er diverse burgervaders bedreigd. In Lith, Eindhoven, Bergen op Zoom, Best, Oss, Tilburg, Aalburg en Roosendaal waren burgemeesters het mikpunt van geweld en bedreigingen. Vorig jaar wekte de ernstige bedreigingen aan het adres van burgemeester Fons Jacobs van Helmond opzien.

3. Mishandelingen
Soms ging het verder dan een bedreiging en kwam het tot een mishandeling. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Made en Kaatsheuvel. In Oss werd in 2009 een beveiliger van het gemeentehuis mishandeld.

4. Verdachte pakketjes
Het zal je als gemeentemedewerker niet in de koude kleren gaan zitten: een melding van een verdacht pakketje op de plek waar je werkt. Je verlaat je werkplek zo snel als je kan. Een uur later hoor je dat het loos alarm is. Het gebeurde in Etten-Leur in 2007 en in 2010 was er een valse bommelding op het stadskantoor van Breda.

5. Kettingzaag en poepwater
Dan hebben we nog de woedende burger die vol emoties het gemeentehuis bestormt en dat vergezeld van bijzondere voorwerpen doet. Vorig jaar nam een Oosterhouter zijn kettingzaag mee om zijn ongenoegen te uiten. Een paar jaar eerder nam een stadgenoot nog 'bescheiden' een mes mee naar het gemeentehuis. In Breda probeerde een man een burenruzie beslechten door verhaal te halen bij de gemeente: met flesjes poepwater.