Brand gemeentehuis kost Waalre een rijksmonument

WAALRE - Het ruim tachtig jaar oude gemeentehuis van Waalre is niet meer. Het monument ging woensdag verloren bij een brand. Volgens historici had het gebouw grote architectuurhistorische waarde.
Twee auto's reden rond drie uur dinsdagnacht het pand binnen waardoor het gemeentehuis in brand vloog. De politie gaat uit van een aanslag. Het monument is uitgebrand, Waalre reageert geschokt.

De Bossche arcitect Hendrik Willem Valk ontwierp het gemeentehuis aan het begin van de twintigste eeuw. Het monument werd ontworpen in de stijl van het baksteen-expressionisme. Die bouwstijl is te herkennen aan rijke details in het metselwerk. Het gemeentehuis van Waalre werd dan ook opgetrokken uit bakstenen die speciaal voor de bouw waren gemaakt. Valk ontwierp meer gebouwen in het zuiden van Nederland. Zo is de Sint-Janskerk in Waalwijk ook van zijn hand. 

Grote historische waarde
Het gemeentehuis is in 1929 geopend. Vooral de trouwzaal en de bestuurskamers in het deel dat verloren is gegaan, waren van grote historische waarde. Volgens de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed was het gemeentehuis van grote waarde door de gaafheid van het gebouw. Zo waren de binnen- en de buitenkant van het gebouw grotendeels nog zoals in 1929.

Het gemeentehuis werd in 2000 opgenomen in het rijksmonumentenregister. In 1990 is het gemeentehuis uitgebreid, deze uitbreiding hoort niet bij het rijksmonument.