Hoe GroenLinks-statenlid Paul Smeulders voor zijn leven vocht bij scheepsramp Tanzania

HELMOND - Hij zit weer veilig aan de keukentafel bij zijn ouders in Helmond. GroenLinks-statenlid Paul Smeulders beleefde afgelopen woensdag angstige uren toen de veerboot waarop hij zat, zonk tussen het vasteland van het Afrikaanse Tanzania en het eiland Zanzibar.
De trip naar het paradijselijke Zanzibar had de mooie afsluiter moeten worden van de vakantie van Paul Smeulders. Samen met een aantal vrienden maakte hij een rondreis door Afrika, waarbij ook Uganda en Rwanda werden bezocht.

Nog even naar het strand
De reis had vele hoogtepunten, zegt Paul Smeulders. "Rwanda lijkt eng. Mijn ouders vonden het maar niks dat ik er heen ging. Achttien jaar geleden zijn er miljoenen mensen vermoord. Maar nu is het het Zwitserland van Afrika."

De laatste zes dagen wilden Smeulders en zijn vrienden naar het mooie strand van Zanzibar. "Daar waar eigenlijk half Nederland op huwelijksreis gaat." Op de veerboot ging het mis.

Overbevolkt
Smeulders had al twijfels toen hij de veerboot betrad. "Het zag er slecht uit, er zaten veel te veel mensen op. Ook qua cargo, het was afgeladen vol." Toch besloot Smeulders mee te gaan. "Ze gebruikten die boot elke dag, dan vertrouw je er toch wel op."

Pas toen bij een aantal hoge golven de Afrikanen begonnen te schreeuwen, wist Smeulders dat het misging. "Hij kantelde, ik was bang dat mensen op me zouden vallen, ik besloot meteen om onder te duiken en te proberen eruit te zwemmen." Dat lukte en Smeulders kwam uiteindelijk in een reddingsboot terecht.

Chaos
Maar Smeulders zal de 'chaos' en de bijbehorende beelden niet snel vergeten. "In de reddingsboot was het geen pretje, er waren mensen die er erg slecht aan toe waren, ik zag een man met een groot gat in zijn arm."

Ook denkt Smeulders veel aan de mensen die om het leven zijn gekomen. "Iedereen bij mij in het vlot was zo tussen de 12 en 30 jaar. De rest, ouderen, vrouwen, kinderen, zaten er niet bij. Ze hebben 140 mensen uit het water gevist. De rest is gewoon dood." Bij de ramp kwam ook een Nederlands echtpaar om het leven.