Tabak kweken in eigen tuin in Maarheeze

MAARHEEZE - Tabak kweken in de eigen achtertuin en er zelf sigaretten en sigaren van maken. Dat is een stuk goedkoper dan rookwaar in de winkel. Pieter Toirkens uit Maarheeze is ermee begonnen en zweert erbij.
Via zijn website leert Toirkens ook andere mensen hoe je dit kan doen. En dat mag, volgens hem. "Het staat in een hele oude wet. Je mag zonder vergunning, voor eigen gebruik, op een gebied van 10 bij 10 meter tabak planten."

Kiemkracht
Toirkens begon met het kweken van tabak om wat leuks om handen te hebben.  De zaadjes bestelde hij in Amerika. "Maar nu heb ik mijn eigen zaadjes, van mijn mooiste plantjes. Ik test die zaadjes ook op kiemkracht. Mensen kunnen daar aankomen via mijn site personaltabacco.com."

Volgens Toirkens is het kweken van de planten niet heel ingewikkeld. "Ik heb een hele duidelijke handleiding geschreven. Als mensen die volgen, moet het lukken. Maar je moet wel minimaal een 'groene pink' hebben. Als je een ficus of een cactus niet in leven kan houden, moet je er niet aan beginnen."

Meer over dit onderwerp:
pieter toirkens tabak tabaksbladeren maarheeze