Video

Cuijkse wethouder kopieerde zelf videobeelden van fietsendief bij gemeentehuis

29 juli 2012 om 13:35
nl
Wethouder Michiel van Veen (VVD) heeft zelf een kopie gemaakt van de videobeelden van een fietsendief bij het gemeentehuis in Cuijk. Hij logde zelf in op het systeem om de beelden te kunnen zien en maakte er een kopie van. Zijn fiets werd woensdag gestolen. De lokale partijen in Cuijk zijn verdeeld over de actie van de wethouder.
Geschreven door

Via een belsysteem kan de beveiliging zien wie er bij de personeelsuitgang binnenkomt en wie daar het gemeentehuis verlaat. Die beelden worden bewaard in een intern systeem van de gemeente Cuijk. "Ik heb gevraagd of ik ze in mijn vrije tijd mocht bekijken. Dat mocht", vertelt wethouder Van Veen. Hij vroeg echter geen toestemming voor het gebruik van de beelden.
Eerst toesteming nodigDe fietsendief werd door de wethouder op zijn Facebookpagina geplaatst. Beelden van mogelijke daders mogen alleen na toestemming van het Openbaar Ministerie (OM) worden verspreid voor de opsporing. Die middelen worden dan door de politie ingezet, niet door burgers. Onlangs stemde de ministerraad nog in met het wetsvoorstel waarin staat dat justitie expliciet toestemming moet geven voor het gebruik van bewakingsbeelden.
Fractievoorzitters en raadsleden van de lokale partijen in de gemeente Cuijk reageren verdeeld op de actie van wethouder Van Veen. CDA, PvdA en D66 vinden dat de wethouder zich aan de regels had moeten houden. "Het lijkt erop alsof hij zelf de regels verzint. Als burgers zich er aan moeten houden, dan moet de wethouder dat ook doen", reageert fractievoorzitter Jos Nielen van CDA Cuijk.
'Uiterst voorzichtig mee zijn'Hans Kerskes, fractievoorzitter van D66 Cuijk, sluit zich hierbij aan. "Dit klinkt tricky. Landelijk gebeurt het wel vaker, maar zoiets moet altijd in samenspraak met politie en justitie gebeuren. Ik begrijp dat je de dief wilt pakken, maar hier moet je uiterst voorzichtig mee zijn", aldus Kerskes. "Het eerste wat ik dacht was: Michiel, heb je hier goed over nagedacht? Als hij de regels flauwekul vindt, moet hij dat aan de orde stellen. De wethouder heeft een voorbeeldfunctie", zegt Silvia Derks namens de lokale PvdA-fractie.
Toch is er ook begrip voor de actie van Van  Veen. Coalitiepartij VVD vindt dat de dader meestal behoorlijk beschermd wordt. Raadslid Liesbeth van Heeswijk: "Ik kan me voorstellen dat je vanuit frustratie en woede mensen laat weten dat iemand iets fouts heeft gedaan. Kennelijk was hij niet op de hoogte van de regel dat bewakingsbeelden niet op internet mogen zonder toestemming."
Niet op het matjeDe wethouder hoeft wat haar betreft niet op het matje te komen. "Het is een verschrikkelijk goede wethouder. Hij brengt zoveel positivisme in. Soms is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig om de privacyregels in Nederland scherper te stellen", aldus Van Heeswijk.
Algemeen Belang Cuijk (ABC) wil de actie van de wethouder aangrijpen om het cameratoezicht bij het gemeentehuis aan de kaak te stellen. "Dat ontbreekt volledig. Diegene die niets te verbergen heeft, zal er ook geen moeite mee hebben dat zijn eigendommen bewaakt worden", aldus fractievoorzitter Ton Jacobs. "Desnoods mogen de beelden op internet worden verspreid", benadrukt hij.
SpijtWethouder Michiel van Veen heeft deels spijt van zijn actie. "Als ik zie hoeveel energie media hierin steken… Hier leer ik van. Misschien had ik tot vier moeten tellen. Aan de andere kant zeggen mensen: je was al slachtoffer van de diefstal en bent nu opnieuw slachtoffer vanwege kritiek op het plaatsen van de beelden", laat hij weten in een reactie. Er zijn nog geen tips binnengekomen over de fietsendief. De wethouder heeft inmiddels een nieuw exemplaar aangeschaft.
GroenLinks en Progressief Leefbaar Cuijk waren niet bereikbaar voor een reactie op dit verhaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.