Video

Politie Eindhoven erkent wissen filmpje van getuige 'politiegeweld' dj The Flexican

3 augustus 2012 om 21:43
nl
De politie Eindhoven heeft een filmpje van mogelijk politiegeweld van de 46-jarige Ingrid Lukken zelf gewist. Dat bevestigt de politie vrijdagavond, nadat ze dit donderdag nog met klem ontkenden tegenover Omroep Brabant. Intern onderzoek wijst echter uit dat een agent het filmpje toch heeft gewist terwijl de vrouw in de cel zat. Een agent vertelde vrijdag dat hij het filmpje weggooide van de mobiele telefoon.
Geschreven door

Lukken werd zaterdagnacht aangehouden na het dancefeest Sneakerz in Eindhoven. Ze filmde de arrestatie van dj The Flexican die werd opgepakt vanwege baldadigheid. De vrouw filmde de arrestatie met haar mobiele telefoon. Ze werd opgepakt omdat ze een agent beledigde. "Ik heb een agent voor 'sukkel' uitgemaakt nadat hij mij drie keer met een wapenstok op mijn borst had gestoten. Iemand anders heeft een scheldwoord geroepen", aldus Lukken.
Filmpje terughalenNadat ze was vrijgelaten, bleek het filmpje van haar telefoon gewist. Er circuleert op internet nog wel een filmpje van een andere getuige. Haar advocaat Yehudi Moszkowicz zegt aangifte te gaan doen tegen de politie. De advocaat liet aangifte te doen als het 'honderd procent zeker is dat het flilmpje is verdwenen'. Moszkowicz: "Als het filmpje met opzet is verwijderd, is dat een aantasting van de rechtstaat."
De Eindhovense Lukken schakelt nu een forensisch onderzoeksbureau in die heeft beloofd het filmpje terug te kunnen halen. "De politie vergoedt die kosten, hebben ze gezegd." De politie laat weten de vrouw ondertussen te hebben benaderd voor verdere afspraken.
'Wissen gebeurde onder druk'Donderdag ontkende een politiewoordvoerster nog tegenover Omroep Brabant dat agenten het filmpje hadden gewist. Na intern onderzoek bleek een agent toch verantwoordelijk voor het verdwenen filmpje. "Volgens de agent gebeurde dat bij het uitzetten van de telefoon en onder druk van omstandigheden. Hij heeft spijt van het wissen van het filmpje", zo meldt de politie. Volgens Lukken is het wel vreemd dat de politie zegt dat het wissen is gebeurd tijdens het uitzetten van het toestel. "Toen ik het toestel terugkreeg stond deze nog aan. Je hebt een code nodig om in te loggen."
'Gerechtigheid'"Het korps keurt de actie van de agent af, neemt de zaak serieus en gaat onderzoeken of er stappen tegen de agent ondernomen gaan worden", laat de politie weten. "Eindelijk gerechtigheid. Ik ben zo opgelucht. Het feit dat je nu geloofd wordt, is heel fijn", reageert Lukken vrijdagavond.
"Ik had er alles voor over om het filmpje terug te krijgen. Desnoods had ik geld geleend. Dat is nu niet nodig." Zij en haar advocaat Yehudi Moszkowicz zijn nog steeds van plan aangfite te doen tegen de Eindhovense politie. De aangifte is nog niet gedaan. Wel deden twee agenten deze week aangifte van respectievelijk geweld en bedreiging door dj The Flexican.
'Filmpjes kunnen ons helpen'De korpsleiding zegt zich te realiseren dat politieoptredens steeds vaker worden gefilmd en ook openbaar worden gemaakt. Het filmpje van de arrestatie van dj The Flexican (echte naam Thómas Goethals) verscheen zondagochtend nog op YouTube.
"Wij zijn ons hiervan bewust en ondervinden hiervan geen hinder. Sterker nog, het kan ons ook helpen in bepaalde situaties", meldt de politie. Desondanks wiste de agent het filmpje van Lukkens telefoon. Vrijdag kwam het hoge woord er uit en meldde de agent dat hij het filmpje wiste. "Hij heeft er heel veel spijt van", meldt een woordvoerster.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.