Discuswerper Erik Cadée tiende op Spelen met 62,78 meter

SON - Erik Cadée is tiende geworden tijdens de olympische discusfinale. De Bosschenaar kwam in zijn beste worp dinsdagavond tot een afstand van 62,78 meter. In zijn eerste twee worpen kwam de atleet van Prins Hendrik in Vught tot 62,40 en 62,77 meter.

Cadée plaatste zich als twaalfde en laatste voor de finale met een afstand van 63,55 meter. "Maar dat zegt niets", wist Prins Hendrik-teamgenote Melissa Boekelman op voorhand. "In de kwalificaties gaat het alleen maar om het bereiken van de finale. In de finale begin je weer vanaf nul."

'Remmen zijn los'
Cadée was de enige Nederlander in de discusfinale. Rutger Smith overleefde de kwalificaties niet. "Erik heeft altijd een beetje in de schaduw van Rutger gestaan", vertelt Boekelman. "Maar daar is hij nu wel uit. Dat weet hij zelf ook. De remmen zijn nu los."

Olympisch goud voor Harting
De Duitser Robert Harting maakte tijdens de olympische discusfinale zijn favorietenrol helemaal waar. De regerend wereldkampioen won goud met een afstand van 68,27 meter. Ehsan Hadadi bezorgde Iran zilver met 68,18. Gerd Kanter uit Estland, de olympisch kampioen van 2008, pakte nu het brons met 68,03 meter.

Liet niet zien wat ik kan'
Cadée was niet tevreden met zijn tiende plek in de finale. "Mijn presteren is constant, maar wel constant slecht", zei hij na afloop. "Gelukkig speelt hier de knieblessure die ik zaterdag opliep een rol. Daardoor weet ik min of meer waarom ik hier niet boven de 63 meter kom. Het liep deze avond weer helemaal niet. Ik zat te veel naar achteren en daardoor kwam de discus steeds te hoog. Ik heb hier niet kunnen laten zien wat ik kan."
Deel dit artikel: