Schrijver hatelijke Beatrix-tweets: 'Ik weet niet meer wat ik heb gedaan'

DEN BOSCH - Voor de rechtbank in Den Bosch stond vrijdag een man van 48 jaar uit Valkenswaard terecht voor majesteitschennis via Twitter-berichten vorig jaar september. De officier van justitie vindt de berichten van 'ongekende grofheid'. Omdat de man vaker in de fout ging, eist hij zes maanden cel waarvan twee voorwaardelijk en toezicht door Reclassering en behandeling bij de GgzE.
“Ik was behoorlijk gefrustreerd door relatieproblemen en heb me die nacht simpel gezegd klemgezopen. Ik weet niet meer precies wat er die nacht is gebeurd maar ik geloof wel dat ik die teksten geschreven heb”, aldus de man. Advocaat Van Rijthoven pleit voor een werkstraf omdat een celstraf de man niet helpt om zijn problemen te overwinnen.

Vorig jaar september heeft hij via Twitter koningin Beatrix bedreigd en beledigd. Hij gebruikte teksten als 'Ik zal niet rusten totdat jij herenigd bent met je nazi-vader en ss-man' en 'Ik zal niet rusten tot je dood bent, en dat zal niet lang meer duren, trust me'. Ook stuurde hij beledigingen als 'Jouw soort is de kanker voor de mensheid'.

Drankprobleem en eerder veroordeeld
De man uit Valkenswaard heeft een drankprobleem. In 2009 en 2010 is de werkeloze ICT-medewerker ook veroordeeld voor onder meer een bedreiging van toenmalig premier Balkenende per e-mail en voor een poging tot zware mishandeling. In beide gevallen kwam de man daartoe omdat hij teveel gedronken had.

De verdachte heeft de ziekte van Asperger. Hij staat onder begeleiding bij het Centrum voor Autisme in Eindhoven en heeft contact met de Reclassering. Sinds de twitterberichten over Beatrix is met hem afgesproken dat hij op bepaalde tijden geen drank of cannabis gebruikt en ook 's avonds en 's nachts niet internet. Op dit moment gaat het beter met de man, onder meer door de behandelingen bij de GgzE.

Opnieuw in de fout
De rechtbank vindt het opvallend dat de man opnieuw en op dezelfde manier in de fout is gegaan. “Waarom ging u niet een flinke wandeling maken toen u zo gefrustreerd raakte? U wist in welk mijnenveld u zich zou begeven als u weer naar de dank zou grijpen”, aldus de voorzitter van de rechtbank Den Bosch. Het antwoord van de man: “Geen idee.”

Omdat de man eerder ook veroordeeld is en de proeftijd daarvan nog niet voorbij is, vindt de officier van justitie dat de man naast de geëiste vier maanden cel ook die straf van vier maanden ook uit moet zitten.