Geweld op Brabantse amateurvelden, KNVB laat straffen aan clubs over

ZEIST - Dat de KNVB afgelopen seizoen genadeloos strafte als een speler of een team buitensporig over de schreef ging, heeft geholpen. Dat bleek uit de resultaten van afgelopen seizoen die donderdag bekend werden gemaakt. Voor komend seizoen wil de KNVB wel dat de Brabantse clubs zelf hun spelers gaat straffen.

Keihard optreden. Dat was wat de KNVB ging doen, zo kondigde de voetbalbond aan het begin van vorig seizoen aan. Het aantal buitensporige misdragingen, de KNVB spreekt liever van excessen, in het seizoen 2010/2011 op en rond de amateurvelden, liep zo hoog op dat het wel nodig was.

Scheidsrechter tevreden
In de eerste helft van afgelopen seizoen telde de KNVB al 27 ernstige geweldsincidenten in het amateurvoetbal in Brabant. Desondanks zag scheidsrechter Jack de Kroon dat het beleid van de KNVB hielp. "Spelers zijn zich bewuster van de consequenties van hun daden", aldus de man in het zwart uit Eindhoven.

Spelers werden afgelopen seizoen voor jaren geschorst of zelfs verboden ooit nog te voetballen, hele teams werden uit de competitie gehaald. En dat hielp. Zo liep het aantal excessieve incidenten landelijk terug van 1040 naar 873.

Cijfers van Zuid I en II
Voor de districten Zuid I (West-Brabant en Zeeland) en Zuid II (Oost-Brabant en Limburg) zijn de cijfers ook bekendgemaakt. Zo werden er  72 excessieve overtredingen' in Zuid I gemeld, in Zuid II waren dat er 108. Overigens werd er in de helft van de gevallen ook een straf aan gekoppeld.

Vorig seizoen werden in Zuid I vijf teams uit de competitie gehaald, in Zuid II waren dit er vier. In beide districten kregen dertien teams de waarschuwing dat bij een volgende overtreding ook zij definitief uit de competitie zouden worden gehaald. In totaal werd van tien spelers in beide districten het lidmaatschap ingetrokken.

Zes incidenten op de Brabantse voetbalvelden seizoen 2011/2012:
* Aan het begin van vorig seizoen werd een 17-jarige speler van sv Terheijden tegen de grond gewerkt en in elkaar geslagen tijdens een voetbalwedstrijd tegen TSC uit Oosterhout. De jongen liep onder andere een gescheurde milt en gekneusde ribben op.

* Een 12-jarige scheidsrechter werd tijdens de wedstrijd tussen de E4-pupillen van V.V. Klundert en Rood Wit uit Sint-Willebrord bedreigd door een vader van een van de Rood Wit-spelers die het veld op kwam lopen. De wedstrijd werd gestaakt. De man kreeg een sportparkontzegging van negen jaar door de club opgelegd.

* Twee voetballers van voetbalvereniging Good Luck uit Raamsdonksveer werden in de wedstrijd tegen Boeimeer uit Breda door twee tegenspelers mishandeld. Een 15-jarige jongen en zijn 17-jarige teamgenoot uit Raamsdonksveer werden geslagen en deden aangifte.

* Supporters en spelers van SV Deurne en Dijkse Boys gingen met elkaar op de vuist toen SV Deurne uit een penalty in de blessuretijd de beslissende goal maakte. De straf, Dijkse Boys werd twee punten in mindering gebracht en het moest een duel zonder publiek spelen.

* Weer bij Dijkse Boys. Dit keer was er vechtpartij tussen een grensrechter en iemand uit het publiek tijdens het duel Bruheze 2-Dijkse Boys 3. Daarbij vielen over en weer klappen, liet de politie toen weten.

* Een 68-jarige scheidsrechter kreeg bij de wedstrijd tussen Volkel 3 en Blauw Geel '38/Otter-Westelaken 7 een kopstoot van een 26-jarige speler van de club uit Veghel. De speler werd aangehouden en op het politiebureau in de cel gezet.
Meer over dit onderwerp:
voetbal knvb amateurclubs incidenten geweld beleid
Deel dit artikel: