Enorme daling van huizenprijzen in Brabant

20 augustus 2012 om 13:58
nl
Juli was een beroerde maand voor Brabantse huizenbezitters. De gemiddelde huizenprijs ging in een maand tijd met bijna 5 procent omlaag in onze provincie. Alleen in Friesland ging het nog harder, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS.
Geschreven door

Bovendien doken de prijzen de afgelopen jaren nog niet eerder zo hard omlaag als afgelopen maand.
Ook vergeleken met juli 2011 is het bar en boos voor wie nu zijn huis wil verkopen: huizen in Brabant zijn in één jaar tijd met bijna tien procent in waarde gedaald. Wie in een flatje woont, komt er nog het best van af (-6,8%), maar voor wie de trotse eigenaar van een vrijstaand huis is,dreunt de klap nog een stuk harder na (-12,6%).
VraagprijsWel lijkt het erop dat de prijzen zich nu eindelijk aan het aanpassen zijn aan de realiteit: het aantal verkochte huizen lijkt zich delaatste maanden ietwat te stabiliseren. Dat kan erop duiden dat veel huizenverkopers na maanden vergeefs wachten op kijkers, eindelijk dan hun vraagprijs verlaagden.
De dalende trend is al een paar jaar bezig, maar zo hard als afgelopen maand ging het nog niet eerder. De woningmarkt in Brabant was opzijn hoogtepunt in februari 2009. Wie toen zijn huis kocht en het nu moet verkopen, heeft een flink probleem: in de ruim drie jaar sindsdien is een Brabants huis zo'n 17 procent minder waard geworden. Voor de duidelijkheid: op een huis van drie ton, is dat een verlies van meer dan 50.000 euro, de kosten koper nog niet eens meegerekend.
'Uitschieter'"Een forse daling", noemt Peter Hein van Mulligen van het CBS het tegenover RTL Nieuws. "De grootste die we ooit hebben gemeten, maar ik houd het vooralsnog op een uitschieter. Het is nog even afwachten of het een nieuwe trend is, of niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.