Welk lot wacht Jelle Klaasen? Negen sporters die ook de fout in gingen

BREDA - Darter Jelle Klaasen wacht een zware tijd, nu bekend is geworden dat hij naaktfoto's naar een minderjarige met psychische problemen stuurde. Is zijn carrière voorbij of kan hij zijn imago nog oppoetsen?

Klaasen is niet de eerste Brabantse sportbekendheid die zich in de problemen werkt. Dat schreeuwt om een overzicht met voorbeelden. De geschiedenis leert ons, en vooral Klaasen, dat de kans op rehabilitatie ongeveer net zo groot is als de kans dat Klaasen zijn dartpijlen moet opbergen.

1. John de Bever uit Berlicum. Status in 1997: de beste zaalvoetballer ter wereld. Status in 2003: in opspraak door een vermeende omkopingszaak. Niet onbelangrijk: De Bever is later in hoger beroep vrijgesproken. Met zijn imago is het wel goedgekomen. Hij is nu best een populaire volkskzanger.

2. Wie als eerste de biografie over 'oerbrabo' Theo Lucius schrijft, moet binnenlopen. Vallen en opstaan is zijn levensmotto. Zo raakte hij in opspraak door zijn betrokkenheid bij een vuurwerkongeluk. Zijn carrière zou hieronder lijden, zo werd er gebruld. Lucius vocht zich terug en werd bij Feyenoord een publiekslieveling. Komend seizoen speelt de routinier bij RKC Waalwijk. Als amateur, dat wel.

3. Dan onze Yuri van Gelder. De Waalwijker raakte in verval door zijn cocaïneverleden. Sportief is hij nog niet de oude, maar ook zijn imago kan best een opkikker gebruiken. Waarschijnlijk zit Yuri daarom bij Ranking the Stars en laat hij zich vrijwillig afzeiken door Paul de Leeuw

4. Het verhaal van Bredanaar Ulrich van Gobbel is een tranentrekker. Als jeugdvoetballer van NAC Breda kwam hij in de problemen toen hij spullen uit de kleedkamer stal. Toch kwam het goed met de voetballer. Bij Feyenoord behaalde hij zijn grootste successen. Maar, Van Gobbel ging opnieuw de fout in. En het ging helemaal mis. Van Gobbel is blut en werkt nu anoniem aan zijn rehabilitatie.

5. Voetballer Jonathan Reis kon niet van de cocaïne afblijven. Tot PSV hem ontsloeg en hij inzag dat het anders moest. De problemen hebben geen gevolgen gehad voor zijn carrière. Reis speelt nu bij Vitesse.

6. Ook voor Maikel Aerts uit Eindhoven had cocaïnegebruik geen negatieve gevolgen. De keeper werd in 1997 betrapt. Zijn loopbaan stond toen nog in de kinderschoenen. Anno 2012 heeft hij een indrukwekkend cv.

7. Eindhovenaar Eddy Smulders is berucht. Dat imago heeft hij te danken aan zijn uitstekende boksprestaties in de jaren '90, maar ook door zijn veroordeling in 1999. 'Fast Eddy' kreeg een celstraf van drie jaar aan zijn broek, waarvan een jaar voorwaardelijk. Die brak hem op. Smulders verdween in de anonimiteit. Hij probeerde het recentelijk nog als acteur, maar kon op het witte doek geen potten breken.

8. Knap als je in 1995 vijf betere judotrainers kon opnoemen dan Peter Ooms uit Tilburg. Hij boekte mondiale successen met onder andere judoka Irene de Kok. Een jaar later was het moeilijk om er vijf slechtere op te noemen. Zo snel kan het gaan in de sport, als je oud-pupillen je beschuldigen van seksuele intimidatie. Ooms trok zich direct terug uit de sport.

9. Bosschenaar Yassine Abdellaoui: een begenadigd voetballer, maar ook een moeilijke jongen. Hij werkte zich constant in de nesten en kwam daar meestal mee weg. Tot hij in 2003 verdacht wordt van het witwassen van drugsgelden. Zijn loopbaan eindigt (Abdellaoui is dan pas 28). In 2010 wordt hij vrijgesproken van het witwassen. Toch krijgt hij een voorwaardelijke celstraf vanwege heling. Bovendien zou hij onrechtmatig een half miljoen euro pensioengeld hebben opgenomen.
Deel dit artikel: