Kunstenaars zorgen voor spannende ontmoetingen bij Kasteel Heeze

HEEZE - Fietsers en wandelaars in de buurt van kasteel Heeze kunnen de komende tijd rekenen op verrassende ontmoetingen. Kunstenaars hebben dinsdag drie kunstwerken in de buurt van het kasteel gezet. Ze horen bij het project 'Landkunst' waarvoor veel Brabantse kunstinstellingen samenwerken.
Een grote kraan takelde dinsdagmorgen een werk van Tim Hoefnagels in het weiland langs de oprijlaan van het kasteel. Het is een variant op het klassieke ruiterstandbeeld maar bij Hoefnagels is de achterkant van het paard veranderd in de achterkant van een tractor.

Echte tractor
"Het is een echte tractor", zegt de kunstenaar. Het paard heeft hij gemaakt van piepschuim en later overgoten met zwarte kunststof.

Aan de andere kant van de oprijlaan staat een stapel hooiblokken op een platte wagen. Alleen de rode tractorstoeltjes die tussen het hooi uitsteken, doen vermoeden dat het geen gewone berg met hooi is. Voorbijgangers mogen er op gaan zitten. "En het zit best lekker",  zegt kunstenaar Willem Claassen.

Landkunst
Landkunst bestaat al een paar jaar. Op allerlei plekken worden kunstwerken geplaatst. Dit jaar zijn daar veel kastelen bij vanwege het Jaar van de Historische Buitenplaatsen. Initiatiefnemer is het Brabants Kennniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) uit Tilburg maar ze werken samen met een groot aantal andere organisaties. De beelden bij kasteel Heeze, bijvoorbeeld, waren eerder te zien op Wild-C in Eindhoven.

Led-lampjes
In de laan vlak voor het kasteel hangt nog een bijzonder werk van Anita Hrnic. In een boom hangt een kast met spiegels en led-lampjes. Als er iemand voorbijloopt, gaan de lampjes branden. Het resultaat is een boeiende combinatie van licht en spiegelbeelden.

De kunstwerken staan tot halverwege september bij kasteel Heeze.