Welke Brabantse tradities moeten op de Werelderfgoedlijst?

EINDHOVEN - Wat hebben het worstenbroodje, het bloemencorso van Zundert en de carnavalsoptocht van Den Bosch met elkaar gemeen? Behalve dat ze typische Brabants zijn, kunnen ze sinds zondag worden voorgedragen voor de beschermde Werelderfgoedlijst van Unesco. Maar wat hoort er eigenlijk thuis op zo'n lijst?
Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur heeft zondag tijdens de 71ste bloemencorso in Zundert het Unesco Verdrag ter Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed ondertekend. Dat houdt in dat ook tradities en rituelen tot het Nederlandse erfgoed gerekend kunnen worden. Unesco is een gespecialiseerde organisatie van de Verenige Naties die zich onder meer bezighoudt met cultuur.  

Immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed is een zeer breed begrip. Zelf omschrijft Unesco het als iets wat "onderdeel uitmaakt van ons leven en dat wat we willen doorgeven aan latere generaties. Of het nou gaat om tradities, rituelen, zang, theater, dialecten of ambachten."

Dat het bloemencorso van Zundert een gegadigde is voor de lijst, mag logisch zijn. De stichting is al enige tijd bezig om te worden opgenomen op de lijst. Nu is de vraag wat nog meer in aanmerking komt voor deze officiële ranglijst. Wat is dusdanig Brabants wat voor altijd moet worden beschermd op een Werelderfgoedlijst? 

Brabantse kanshebbers
Een Brabants evenement dat bij uitstek niet mag ontbreken is carnaval. In 2009 bleek uit onderzoek van Erfgoed Brabant dat het verreweg de meest Brabantse traditie is. Oeteldonk (Den Bosch) heeft aangegeven op de lijst te willen worden gezet. Ook de internationale Reuzenstoet in Bergen op Zoom was in de top tien van Erfgoed Brabant te vinden, net als het bloemencorso in Zundert en dialect.

De Tilburgse Kermis probeert ook al enige tijd om te worden opgenomen op de prestigieuze lijst. De grootste kermis van de Benelux is een van de grootste evenementen van Nederland en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Eerder pleitte de gemeente Tilburg ook al op een plek op de lijst, net als de Boxmeerse Vaart, een heilige bloedprocessie op kerkelijke grondslag.

Opvallende outsiders
Gezien de brede omschrijving van 'Immaterieel erfgoed' lijkt het Brabantse dialect met de diverse lokale varianten kans te maken op een opname. Maar ook Brabantse volksliederen zijn een gegadigde. Zelfs Guus Meeuwis met Brabant kan op de lijst terecht komen, maar of dit realistisch is?

Sommige Brabantse tradities lijken zich niet te laten vangen op een lijst. Hoe het 'Brabantse kwartiertje' moet worden omschreven, lijkt open voor discussie. En is een koekje bij de koffie wel Brabants genoeg of is dat een Nederlandse traditie? Wat denk jij?