PSV heeft meeste hooligans die politie in de gaten houdt

EINDHOVEN - PSV heeft van alle profclubs in Nederland de meeste voetbalhooligans die door de politie in de gaten worden gehouden. De politie houdt sinds afgelopen seizoen een database bij met mensen die zich misdragen tijdens, voor of na afloop van voetbalwedstrijden. Onder de PSV-aanhangers zijn er 25 mensen die in die database voorkomen.
Op nummer twee staat FC Twente met 14 hooligans. In totaal zijn er 213 mensen die de politie via de database gericht probeert aan te pakken. 75 van die 213 mensen komen uit Brabant en daarmee heeft onze provincie in vergelijking met andere provincies veruit de meeste hooligans in de politiedatabase. Dat staat in het jaaroverzicht van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme dat dinsdag is gepresenteerd.

Brabantse 'wapenfeiten'
Er vonden het afgelopen jaar veel incidenten plaats waarbij fans van Brabantse clubs waren betrokken. Een paar opvallende op een rij:

20 december 2011
RKC Waalwijk-Go Ahead Eagles
Na afloop van de wedstrijd liepen de RKC-supporters langs de bussluizen waar Go Ahead Eaglessupporters zich ophielden. Hier werd op gereageerd door aan de hekken te hangen. Een groep bleef buiten wachten op een kruising en gooide met vuurwerk. De politie greep in en de groep werd weggedreven. Daarbij gooiden RKC-supporters met glas naar de politie. 

4 maart 2012
PSV-FC Twente
Na de ruim verloren wedstrijd van PSV tegen FC Twente (2-6) belaagde een groep van ongeveer 150 PSVsupporters de hoofdingang van het stadion. De politie greep in. Een agent kreeg een schop tegen zijn borst. De supporter die dat deed werd aangehouden. Buiten het stadion gooiden voetbalfans met stenen naar de ME. Ook gooide iemand een steen naar de spelersbus van FC Twente. Er ontstond ook nog een vechtpartij tussen PSV aanhangers en Ajax fans. Daarbij is een man opgepakt.

9 maart 2012
FC Zwolle-FC Den Bosch
De politie controleerde voor de wedstrijd supportersbussen. Tien mensen zijn opgepakt, omdat ze slag- en steekwapens bij zich hadden.

23 maart 2012
Almere City FC-FC Oss
Voor aanvang van de wedstrijd vond er in Almere een massale vechtpartij plaats tussen vijftig á zestig Almere City-supporters en veertig FC Oss-supporters. De FC Oss-supporters werden vervolgens Almere uitgezet. In totaal zijn zes mensen aangehouden, omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden.

31 maart 2012
PSV-VVV
Voor de wedstrijd verzamelden circa zeventig VVV supporters zich in het centrum van Eindhoven. Enkele harde kern PSV-supporters zochten de confrontatie, maar de VVV-fans gingen daar niet op in. Net na de wedstrijd probeerdem de PSV'ers het opnieuw. De politie kon een vechtpartij voorkomen. Een half uur na de wedstrijd opende een deel van de jonge harde kern van PSV op het station de aanval op een groepje VVV-supporters. Hierop volgde een korte, maar flinke vechtpartij. Politie moest geweld gebruiken om die te stoppen. Drie mensen zijn opgepakt en twee VVV-supporters raakten gewond.

8 april 2012
Bekerfinale PSV-Heracles Almelo
Tijdens de bekerfinale in de Rotterdamse kuip zijn 23 supporters aangehouden, onder meer voor openbare dronkenschap, baldadigheid, afsteken vuurwerk en het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. Ook is een groep van 42 Feyenoord supporters gecontroleerd voor de wedstrijd in een horeca-gelegenheid. Twee messen, een boksbeugel en een kleine hoeveelheid harddrugs zijn door de politie in beslag genomen.

14 april 2012
Outlet Center Roermond
Supporters van PSV en Roda JC hadden van te voren afgesproken om met elkaar op de vuist te gaan op het parkeerterrein van het Outlet Center in Roermond.
Camera's hebben de vechtpartij in beeld gebracht. Er zijn meerdere supporters achteraf aangehouden van beide groepen.

21 april 2012
RKC Waalwijk-FC Utrecht
Kort na de rust van de wedstrijd ontstonden er enkele vechtpartijtjes tussen RKC-supporters onderling. Verder bleken er enkele Utrecht-supporters buiten het uitvak te zitten. Dit vak werd bestormd en de betreffende Utrecht-supporters kregen flinke klappen.

19 mei 2012
VVV-Helmond Sport
Op de avond voor de wedstrijd zochten in Blerick zo'n twintig VVV-fans en twintig Helmond Sport-supporters de confrontatie met elkaar. Dat was afgesproken werk. Na de vechtpartij zouden beide groepen met elkaar een biertje hebben gedronken. De politie was te laat ter plaatse en er zijn geen camerabeelden van het incident, maar de politie gaat ervanuit dat de vechtpartij wel heeft plaatsgevonden.

20 mei 2012
Willem II-FC Den Bosch
De klapper van het seizoen in Brabant was bij Willem II in de beslissende play-off-wedstrijd om promotie naar de Eredivisie, thuis tegen FC Den Bosch. Na een gegeven rode kaart voor een FC Den Bosch-speler zochten de supporters van FC Den Bosch de confrontatie met de politie en Willem II-supporters en gooiden stoelen en vuurwerk op het veld. Het horecapunt werd opengebroken en leeggeroofd. Allerlei voorwerpen werden vervolgens op het veld gegooid.

De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt, waarna Willem II won en promoveerde. Beelden van de relschoppers zijn uitgezonden bij Bureau Brabant en Opsporing Verzocht.
Meer over dit onderwerp:
psv hooligans politie voetbalgeweld voetbal