Brabant onder de sloophamer: de vijf grootste knallen sinds 2000

EINDHOVEN - De bouw duurt soms jaren, de ondergang soms niet langer dan een druk op de knop en enkele seconden. Vernietigend aangespoord door ruim honderd kilo springstof ging zaterdag in Eindhoven Philipsgebouw VH door de knieën. 'Vredeoord' is daarmee het recentste stukje historie onder de Brabantse sloophamer. Een overzicht van de grootste knallen sinds 2000.
Philipsgebouw VH, Eindhoven, september 2012
Gebouw VH is het voormalige onderkomen van de Raad van Bestuur van Philips. Of, beter gezegd, wás dat. Het gebouw ging zaterdag voor het oog van duizenden belangstellenden tegen de vlakte.

Toch geeft gebouw VH zich niet zonder slag of stoot gewonnen. De liftschaft bleef staan bij de explosie. De komende dagen mag het restant van het gebouw de krachten meten met een sloopkogel van 3500 kilo.

Philipsgebouw RAF, Eindhoven, mei 2010
Nee, dan in mei 2010. Toen kon er over de winnaar van eenzelfde duel geen twijfel bestaan. De gladiatoren op Strijp-R: 120 kilo dynamiet in de ene hoek en Philipsgebouw RAF in de andere. De wedstrijd was binnen drie seconden beslist. In het voordeel van het dynamiet…

Hangar vliegbasis Woensdrecht, maart 2008
Je hebt militairen op een luchtmachtbasis en een oude hangar die plat moet. Wat klinkt als een abc'tje, eindigde in een herkansing. Pas bij de tweede poging (lees: meer dynamiet) was het klusje geklaard.

Schoorsteen Syngenta, Roosendaal, oktober 2007
Hij domineerde 35 jaar het landschap van industrieterrein Stepvelden in Roosendaal: de schoorsteen op het terrein van Syngenta. Toen kwam afvalverwerker Saver en was het opruimen van de stalen pijp een koud kunstje. John Basters, die de 28 meter hoge schoorsteen in 1973 bouwde, kreeg de eer om op de rode knop te drukken.

Schoorsteen textielfabriek Tilburg, februari 2005
Textiel en Tilburg zijn al net zo met elkaar verweven als Tilburg en textielfabriek H. van Puijenbroek (HaVeP). Het bedrijf stond ruim negentig jaar aan de Goirleseweg, maar toen verhuisde het bedrijf naar Goirle en rookte de schoorsteen niet langer. 3 februari was de dag des oordeels: de dag dat er met één grote knal 'een stuk geschiedenis werd afgesloten'.

Bam!
Toegegeven: het is ver verwijderd van de realiteit, maar verantwoordelijk voor de meeste schade door ontploffingen in Brabant zijn de New Kids uit Maaskantje. Zij hebben bij elkaar meer gesloopt, meer dynamiet gebruikt, dan alle reguliere sloopwerkzaamheden bij elkaar.

Hun manier van werken is simpel; als het niet grote hoeveelheden explosieven zijn, dan kan er altijd een bazooka worden leeggeschoten op een politiebus of provinciehuis. En maken ze zelf niet een pand met de grond gelijk, dan gaan ze er wel voor zitten als een auto een benzinepomp ramt en tot ontploffing brengt. "Zonne grote vuurbal, jonguh!" Slopers met hart voor de zaak. Bam!